Magyarország rejtetten nyertes

- Továbbra is versenyképes és vonzó a külföldi befektetők számára Magyarország - állapítják meg elemzésükben a KPMG vezető partnerei. A beruházások értékét tekintve hazánk egyértelműen éllovas a régió hat országa - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária - között.

- A Magyarországon tavaly befektetett külföldi működő tőke (FDI) több mint háromszorosa a manapság mintaországként emlegetett Szlovákiában beruházott tőkének - összegezte az adatokat László Csaba, a KPMG Tanácsadó Kft. partnere. - A napi híreket hallva ennek éppen az ellenkezőjét sejthetnénk, ezért fontos nemcsak általánosságban beszélni a befektetésekről, hanem értékelni azokat - jelezte a volt pénzügyminiszter. Megítélése szerint Magyarország továbbra is vonzó beruházási célpont, csak ez manapság kevésbé látványos, hiszen az utóbbi években a befektetések irányát és célját minőségi változás jellemzi.

A befektetések terén fordulópontnál tartunk - állapítja meg a jelentés - mi már túl vagyunk azon a jellemzően zöldmezős nagyberuházásos korszakon, amely több szomszédunknál most elindította a látványos fejlődést. A befektetők mindinkább érdeklődnek a megerősödött és versenyképes magyarországi cégek felvásárlása iránt, ami több iparágban is a piac konszolidációját segíti. Ugyanakkor Magyarországot egyre több már itt működő társaság választja termelési tevékenysége centrumául, vagy a kutatás-fejlesztés színhelyéül.

Az egyik jellemző trend a horizontális koncentráció: a már korábban Magyarországon megtelepedett társaság egyre bővíti itteni tevékenységét, és az országot regionális vagy akár európai központjának tekinti. Ez a kör egyre inkább épít a hazai beszállítói körre. Ilyen például a General Electric vagy az Electrolux.

A másik tendencia a vertikális koncentráció, amikor a szintén már korábban megtelepedett társaság nemcsak növeli termelését, hanem új minőségi elemmel bővíti tevékenységét. Az utóbbi időszakban számos multinacionális cég bővítette magyarországi kutatás-fejlesztési központját (Ericsson, Audi), illetve idetelepítette teljes könyvelését, ügyfélszolgálatát vagy call-centerét, míg mások úgynevezett szolgáltatási központokat hoztak létre (GE, Avis Europe, Diageo, Alcoa, Flextronics, ExxonMobil, General Motors, Sykes, EDS). Ennek az iránynak még látványosabb példája, amikor nem termelő, hanem kifejezetten a kutatás-fejlesztésben érdekelt cég hoz létre leányvállalatot - ilyen a világ egyik legnagyobb biotechnológiai cége, az Amgen, amely januártól végez klinikai gyógyszerkísérleteket itteni üzemében.

A Getronics tavaly megnyitott szolgáltatóközpontja. A befektetõk nálunk már a képzett munkaerõt keresik
A Getronics tavaly megnyitott szolgáltatóközpontja. A befektetõk nálunk már a képzett munkaerõt keresik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.