Madridi bomba a béketárgyalások ellen

Gépkocsiba rejtett, a vizsgálat szerint 18-20 kilós pokolgép robbant tegnap délelőtt Madridban.

A nagy erejű robbanást követően négy embert kórházba szállítottak, további mintegy ötven személyt kisebb sérülésekkel a helyszínen láttak el. Az ETA baszk szeparatista szervezet nevében - ezúttal is - egy névtelen telefonáló háromnegyed órával korábban figyelmeztette a Gara című baszk napilapot és az Euskadi rádióadót a merényletre, így a madridi rendőrségnek még a robbanás előtt néhány perccel sikerült a helyszínre érkeznie és lezárnia a megjelölt körzetet. A pokolgép 9 óra 30 perckor robbant Madrid San Blas kerületében, a Suanzes metrómegállónál.

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő a szenátus tegnapi ülésén elítélte a terrorakciót, és leszögezte, hogy a robbantást elkövető Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorcsoport sorsa nem lehet más, mint "a fegyverletétel és az önfeloszlás". Az ETA még a Franco-rendszer idején kezdte fegyveres akcióit, miután a diktatúra megfosztotta a baszkokat nemzeti jogaik, így nyelvhasználatuk gyakorlásától. Az ETA egy független Baszkföld megteremtését tűzte zászlajára Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, harcának több mint 800 ember esett áldozatul a hatvanas évek óta.

A szerdai merénylet nyolc nappal az után történt, hogy a madridi parlament felhatalmazta a kormányt, kezdjen béketárgyalásokat a szakadár szervezettel, ha az előbb lemond az erőszakról. A törvényhozásban egyedül a konzervatív néppárti honatyák voksoltak a tárgyalási felhatalmazás ellen. A Néppárt szerint Zapatero szocialista kormánya szakít a terrorizmus elleni platformmal. A törvényhozási felhatalmazás bejelentése óta egyébként már több robbantást követtek el Spanyolország baszkok lakta vidékén. A fővárosban viszont február 9-e óta nem hajtott végre merényletet a szervezet. Ugyanakkor a spanyol rendőrség, együttműködve francia kollégáival, a hét elején az ETA nemzetközi kapcsolatait szervező három tagját vette őrizetbe francia területen.

ETA-válasz a parlamenti felhatalmazásra

Május 15.: Az ETA négy baszk cégnél robbantott Guipúzcoában.

Május 17.: A képviselőház felhatalmazza a kormányt tárgyalásokra az ETA-val, ha a terrorszervezet előzetesen lemond a fegyveres harcról.

Május 20.: A Terrorizmus Áldozatainak Szövetsége az esetleges tárgyalások elleni tiltakozásként nagygyűlést hív össze június 4-re.

Május 21.: Az ETA két baszk nagyvállalkozót megfenyeget zsarolási céllal.

Május 22.: Zapatero elítéli a terrorszervezetet, hogy ismét robbantást tervezett.

Május 23.: Őrizetbe vettek három ETA-tagot Franciaországban.

Május 25.: Autóbomba robbant Maridban.

Spanyol rendõrök és a mentõalakulat tagjai a szerdai robbantás helyszínén
Spanyol rendõrök és a mentõalakulat tagjai a szerdai robbantás helyszínén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.