Amnesty International a romák rendőrségi bántalmazásáról

Az Amnesty International idei jelentése szerint Magyarországon továbbra bántalmaznak a rendőrségen romákat, kifogásolhatóak a fogva tartás körülményei és továbbra is elégtelen a családon belüli erőszakot elszenvedő nők védelme. A terrorellenes háború jegyében az Egyesült Államok által elkövetett emberi jogsértések veszélyes klímát teremtettek, és a világ minden térségében visszaélésekre bátorították a kormányokat - derül ki a jelentésből, amit szerdán Budapesten ismertetett a szervezet magyarországi vezetője.

A romák rendőrségi bántalmazását, valamint a fogva tartás körülményeit bírálta az Amnesty International magyarországi képviselője, Fodor Márk sajtótájékoztatóján. A bántalmazott nők védelme még mindig nem biztosított - olvasható a jogvédő szervezet éves összefoglalójában.

A jelentés Magyarországot érintő része kiemeli, hogy a rendőrség túlkapása legalább egy esetben hozzájárulhatott egy gyanúsított halálához. Egy bolgár férfit tavaly júniusban azért vettek őrizetbe, mert garázdálkodott egy Amszterdamtól Budapestre tartó repülőjáraton. Később szállítása közben a férfi a rendőrökre támadt, akik a szokásos testi kényszert alkalmazva nyakát lefogták, karját hátracsavarták. A bolgár elveszítette eszméletét és kórházba szállítás közben meghalt. A boncolás megállapította, hogy halálát fulladás okozta.

Az AI egy nemzetközi szervezet 2003. évi jelentésére hivatkozva rámutat, hogy Magyarországon az előzetes letartóztatásba vett embereket gyakran rendőrségi intézményekben tartják fogva néha hónapokig, ahelyett, hogy a jobb körülményeket biztosító büntetés-végrehajtási intézményekben helyeznék el őket.

Magyarországon hetente legalább egy nőt öl meg partnere - írja a jelentés egy civil szervezet adatira hivatkozva. Hozzáteszi, hogy az erőszakos párkapcsolatban élő nők védelme továbbra sem megfelelő. A kormány mégsem nyújtott be olyan törvényjavaslatot, a távoltartást a hatékony nemzetközi gyakorlattal összhangban megvalósítaná.

Az AI tavalyi jelentése szerint sok magyar elmeszociális otthonban a szellemi fogyatékkal élőket rácsos ágyban tartják, holott ez megalázó, embertelen módszer. Az idei jelentés kiemeli, 2004-ben az egészségügyi, szociális családügyi miniszter rendeletben tiltotta meg a hálós ágyak használatát.

A rendőrség szóvivőjének fenntartásai vannak

Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint az AI prejudikál a bolgár férfi ügyében, hiszen még folyamatban van a bírósági eljárás és még nem született az ügyben jogerős ítélet.

A szóvivő nagyon nagy fenntartással fogadja a jelentést, amely „automatikusan megismétli” a korábbi állításokat anélkül, hogy tájékozódott volna; ráadásul nem vizsgálaton alapulnak a megállapításai – mondta Garamvölgyi. A jelentés megállapításainak homlokegyenest ellentmond a Helsinki Bizottság tavalyi vizsgálata és a szintén vizsgálaton alapuló ombudsmani jelentés is - tette hozzá.

Az ORFK szóvivője emlékeztetett: a rendőrség két évvel ezelőtt, a civil szervezetek bevonásával, módszertani útmutatót készített, így a családon belüli erőszakkal összefüggő eseteknél már speciális továbbképzést kapott rendőrök intézkednek.

Jogsértések a terror elleni háború jegyében

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének 300 oldalas idei jelentése szerint általánosan megállapítható, hogy a 2001. szeptember 11-ei egyesült államokbeli terrortámadások óta az emberi jogok nemzetközi szabályrendszerét folyamatosan ássák alá kormányok és fegyveres csoportok egyaránt.

Az AI különösen az amerikai kormány gyakorlatát támadja: a jelentés szerint az Egyesült Államok "messze nem az emberi jogok érvényesítésének az a világbajnoka, amelynek beállítja magát". Változatlanul külföldi őrizetesek százai raboskodnak vádemelés és bírósági eljárás nélkül a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszponton, és az amerikai kormány nemzetközi jogot sért azzal, hogy elutasítja a genfi konvenció alkalmazását e foglyokkal szemben, és megtagadja tőlük az ügyvédi segítséget. Az Egyesült Államok emellett nem hajlandó még felvilágosítást sem adni olyan őrizetesek sorsáról és hollétéről, akiket más országokban tart fogva - áll a jelentésben.

Az Amnesty International szerint az, hogy egy akkora hatalom, mint az Egyesült Államok, ilyen súlyos jogsértéseket enged meg magának, az egész világon veszélyes klímát teremtett, és sok országban - különösen Ázsiában és Európában - most már szintén a "terror" elleni harccal indokolják az emberi jogok csorbítását.

Kínában például az ujgur kisebbség több ezer tagját tartóztatták le "szeparatista-terrorista tevékenység" és "vallási szélsőségesség" címén, Üzbegisztánban pedig muszlim hívők százait ítélték megkérdőjelezhető bírósági eljárások után hosszú börtönre "terrorizmussal kapcsolatos bűncselekmények" vádjával - írta az Amnesty International.

A szervezet szerint az orosz biztonsági erők továbbra is súlyos emberi jogsértéseket követnek el a csecsenföldi konfliktussal összefüggésben, gyakorlatilag teljesen büntetlenül. Rendszeresen érkeznek jelentések olyan polgári személyekről, akik a csecsen háborúval kapcsolatos emberi jogi tevékenységük miatt, vagy azért, mert az európai emberi jogi bíróság előtt keresnek jogorvoslatot, "eltűnnek", illetve gyilkosság, kínzás, embertelen bánásmód, hatósági üldöztetés áldozatai lesznek.

A szűkebb kelet-európai térségben különösen sötét képet fest a jelentés a romániai emberi jogi helyzetről. Az Amnesty International szerint pszichiátriai intézményekben, sokszor elégséges orvosi indok nélkül, akaratuk ellenére tartanak őrizetben pácienseket, olyan életkörülmények közepette, amelyek a nemzetközi emberi jogi alapnormákat sértik. Az ilyen intézményekben a túlzsúfoltság miatt gyakori, hogy egy ágyon többen osztoznak, de sokszor maguk a bentlakók költöznek egy ágyba, mert csak így tudják elejét venni a kihűlésnek a fűtetlen kórtermekben.

Az AI értesülése szerint egy romániai kórházban tavaly télen 18-an haltak meg alultápláltság és kihűlés miatt.

A rendőri hatóságok által széles körben alkalmazott embertelen bánásmód esetenként kínzással ér fel, a rendőrök olyan esetekben is tűzfegyvert használnak - sokszor roma áldozatok ellen -, amikor az a nemzetközi normák szerint tilos lenne, és sokan csak azért szenvednek el verbális vagy fizikai erőszakot, mert nem tudnak személyi igazolványt felmutatni.
Magyarországról a jelentés megjegyzi, hogy változatlanul aggályos a romákat is érintő rossz hatósági bánásmód, és továbbra is elégtelen a családon belüli erőszakot elszenvedő nők védelme.

A halálbüntetésről, amely ellen a szervezet folyamatosan erőteljes kampányt folytat, a jelentés azt írja, hogy tavaly legalább 3797 embert végeztek ki világszerte, de ezek csak azok az esetek, amelyekről az AI tudomást szerzett; a valós szám ennél bizonyosan magasabb. Csak Kínában, és csak nyilvános beszámolók szerint legalább 3400 emberen hajtottak végre halálos ítéletet, de a szervezet szerint biztos, hogy a kivégzések tényleges száma sokkal több.

Az AI idézi a kínai törvényhozás egy vezető tisztviselőjét, aki szerint Kínában évente mintegy 10 ezer elítéltet végeznek ki. A jelentés szerint 2004-ben az összes ismert kivégzés 97 százalékát négy országban - Kínában, Iránban, az Egyesült Államokban és Vietnamban - hajtották végre.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.