ETA-merénylet Madridban

Nagy erejű, gépkocsiba rejtett pokolgép robbant szerdán délelőtt Madridban, megsebesítve 35 embert. A spanyol miniszterelnök elítélte a terrorakciót és fegyverletételre szólította fel a robbantást elkövető Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetet.

Egy névtelen telefonáló a szakadár szervezet szócsövének tartott Gara című baszk napilapot háromnegyed órával korábban figyelmeztette a készülő merényletre az ETA nevében, pontosan megjelölve, hogy a robbanószerkezetet egy Renault kisteherautóban rejtették el.

A bejelentés nyomán a rendőrségnek még a robbanás előtt néhány perccel sikerült a helyszínre érkeznie és lezárnia a megjelölt körzetet. A pokolgép délelőtt fél 10-kor lépett működésbe a főváros északi részén fekvő, munkások lakta San Blas negyedben.

A CNN amerikai hírtelevízió képes beszámolójának tanúsága szerint hatalmas fekete füstoszlop szállt fel a robbantás helyszínéről.

A madridi mentőszolgálat szóvivőjének legfrissebb közlése szerint a robbanásban megsérült 34 ember közül négy - köztük egy közeli autószalon biztonsági őre - szorult kórházi kezelésre és csak egyikük sérülései "aránylag súlyosak".

José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfő a szenátus rendes ülésén elítélte a terrorakciót, és leszögezte, hogy "az ETA terrorcsoport sorsa nem lehet más, mint a fegyverletétel és a feloszlás".

A merénylet nyolc nappal azután történt, hogy a madridi parlament felhatalmazta a kormányt, kezdjen béketárgyalásokat a szakadár szervezettel, ha az lemond az erőszakról. A felhatalmazás bejelentése óta már hat olyan robbantást követtek el Spanyolország baszkok lakta vidékén, amelyet az ETA-nak tulajdonítanak, Madridban azonban február óta nem hajtott végre merényletet a szervezet.

Az ETA az 1960-as évek vége óta küzd merényletekkel és tisztségviselők célzott meggyilkolásával egy független Baszkföld megteremtéséért Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén, harcának több mint 800 ember esett áldozatul. (MTI)

A robbantás helyszínén
A robbantás helyszínén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.