Lulwa a kuvaiti nők jogaiért harcol, nem a hatalomért

Választójogot kaptak a nők Kuvaitban. Nőjogi aktivisták évtizedeken át harcoltak ezért.

Kuvaiti volt az első muzulmán nő, aki országa ENSZ-nagykövete lett. Kuvaiti volt az első nő, akit arab egyetem rektorává választottak. A nők lehetnek üzletasszonyok vagy orvosok, egyvalamihez eddig nem volt joguk: nem szavazhattak és nem voltak választhatók sem. A monarchia alkotmánya szerint a férfiak és a nők egyenlők, de csak a huszonegy év feletti férfiak szavazhatnak, és csak a harminc év feletti férfiak voltak választhatók.

- Az egyetemisták körülbelül hetven százaléka, a foglalkoztatottak negyven százaléka nő, a politikától el vagyunk zárva - mondta a Népszabadságnak adott telefoninterjúban Lulwa al-Mulla, a Kuvaiti Nők Kulturális és Szociális Egyesületének főtitkára. - Választások idején egyetemista barátaimmal elmentünk a szavazóhelyiségekhez és az egyes jelöltek sátraihoz, és kintről hallgattuk, mi folyik odabent. Minden választáskor ott voltunk, és lassan elértük azt, hogy a bentiek felfigyeljenek ránk. Néhány év múlva már teát hoztak ki nekünk, később pedig egy nagy kivetítőn figyelhettük, mi folyik odabent. A választások "követése" mellett a szervezet tagjai konferenciák, előadások és felvonulások szervezésével demonstrálták, hogy részt kívánnak venni a politikában.

Az 1990-es évek elejétől kezdve az ország uralkodója, az emír is támogatja a mozgalom célját. Hat éve egy emíri rendelet megadta volna a politikai jogokat a kuvaiti nőknek, de a parlamenti iszlamista és törzsi csoportok eddig megakadályozták életbelépését. Az idén május 16-án azonban a parlament 35 igen, 23 nem és egy tartózkodás mellett megadta a kuvaiti nőknek az áhított politikai jogokat. A hír hallatán a parlament előtt várakozó nők és férfiak örömujjongásban törtek ki, és országszerte hajnalig tartó ünneplés kezdődött. 2007 júliusában lesznek a következő választások, amelyeken már a nők is részt vehetnek. Kíván-e politikai pályára lépni? Lulwa al-Mulla azt mondta: most, hogy megkaptuk a politikai jogokat, a mi feladatunk, hogy bátorítsuk és segítsük a nőket abban, hogy ezekkel élni is tudjanak.

Ománban, Katarban, Bahreinben és az Egyesült Arab Emírségekben nők egy ideje már szavazhatnak, sőt több államban vannak nő képviselők. Ománban három, Katarban és az
Emírségekben egy-egy
miniszternő ül a kabinetben. (AFP)

Lulwa al-Mulla
Lulwa al-Mulla
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.