A világ ortodox vezetői nem ismerik el a jeruzsálemi pátriárkát

A világ nagy ortodox egyházai a továbbiakban nem ismerik el jeruzsálemi pátriárkának I. Iréneuszt - jelentette be 12 egyház vezetőjének vagy képviselőjének isztambuli tanácskozása után kedden egy szóvivő.

Iréneuszt két héttel ezelőtt a szentföldi görög ortodox patriarkátus szinódusa nagy többséggel leváltotta tisztségéről, mert állítólag olyan ingatlaneladásokba bonyolódott, amelyek felháborították egyháza alattvalóit. Az arab kelet-jeruzsálemi ingatlanokat állítólag zsidó befektetők vették meg. A döntéssel dacolva Iréneusz izraeli rendőri kísérettel visszatért a jeruzsálemi patriarkátus épületébe.

Isztambulban 12 nagy ortodox egyház vezetői gyűltek össze az ügy megvitatására I. Bartolomaiosz egyetemes konstantinápolyi pátriárka elnöklete alatt. Az ortodox egyházak ilyen mértékű egyetértése egy kérdésben ritka dolog. Hivatalosan így sincs joguk leváltani Iréneuszt, aki viszont magától nem hajlandó lemondani, amit - ha szóban nem is, de egy kézjelzéssel - megerősített a keddi hír hallatán is az újságírók előtt.

Kornéliusz, Petra pátriárkája Iréneuszról szólva kijelentette: "nevezheti magát pátriárkának, de nem az". Közölte, a jövő héten a szentföldi egyházi vezetők ügyvivőt neveznek ki Iréneusz helyére.

(MTI/AP/dpa)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.