Kizárták Atkári Jánost a fővárosi SZDSZ-frakcióból

Kizárta soraiból a fővárosi SZDSZ-frakció Atkári János főpolgármester-helyettest. A feladatainak jó részétől novemberben megfosztott városházi politikus független liberálisként tevékenykedik tovább a Fővárosi Közgyűlésben.

Korchma Zombor, az SZDSZ-frakció szóvivője az elmondta, hogy a minimálisan szükségesnél eggyel több, 13 szavazattal döntöttek a kizárásról. Atkári János nem vett részt a szavazáson, ahol ketten nemmel voksoltak, egy szavazólap pedig üresen maradt.

Atkári János azt mondta, hogy a két héttel korábban lefolytatott vita után ezúttal gyakorlatilag már csak voksoltak a kizárásáról. Hangsúlyozta, hogy a korábbi vita egyértelműsítette, ki mit gondol különböző értékek egymás közti viszonyáról. Mint mondta, a vita a frakció és közte a fajsúlyos kérdések igazságtartalma, a város érdeke és a frakció érdeke közötti összhangról zajlott. Ha pedig ez nem teremthető meg, akkor az a kérdés, hogy melyik a meghatározó közülük - tette hozzá, hangoztatva, hogy számára a város érdeke az elsődleges, és a dolgokról vallott álláspontja 1990 óta nem változott.

Atkári János 1990-től sajtó-, majd kabinetfőnökként, 1994-től tíz évig pedig főpolgármester-helyettesként Demszky Gábor első számú bizalmasa volt. A múlt év novemberében az adóügyek kivételével elvonta tőle hatásköreit a főpolgármester. Atkári János menesztését évek óta, így a 2002-es választások kapcsán is szorgalmazták a szocialisták.

Atkári János az elmúlt hónapokban többször is bírálta a városházi kormánypárti frakció ténykedését. Egyebek közt értelmetlennek tartotta annak a politikai jellegű, képviselőkből álló bizottságnak a létrehozását, amellyel az elakadt nagyberuházásokat akarják gyorsítani. A projektek csúszása miatt elmarasztalta a hivatal vezetését is.

A hatályos jogszabályok szerint Atkári János főpolgármester-helyettesként jövő év októberéig posztján maradhat, mivel arról leváltani nem lehet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.