Otthoni szívújraélesztő

A hirtelen szívleállásos esetek több mint 70 százaléka az egészségügyi intézményeken kívül történik. A túlélésre akkor van reális esély, ha a beteget öt percen belül újraélesztik. Ám a mentő sokszor már későn érkezik a helyszínre.

A gyors beavatkozás érdekében fejlesztették ki azt a kisméretű, mindössze 1,5 kg-os szívújraélesztő készüléket, mely otthon vagy nyilvános helyen felszerelve azonnali segítséget nyújthat a rászorulónak. A defibrillátort bárki könnyen kezelheti: a készülék ugyanis nyugodt hangú, érthető utasításokat ad kezelőjének, és az újraélesztés folyamatát lépésről lépésre grafikus ábrázolásokkal is segíti.

A berendezés csak indokolt esetben lép működésbe: a mellkasra felhelyezett öntapadós elektródáival érzékeli a beteg reakcióit, és analizálja EKG-görbéjét. A sokk alkalmazását csak akkor engedi meg, ha a páciensnek valóban szüksége van rá; ha kiütést javasol, egy gomb megnyomásával újraindítja a szívet.

Minden ütés előtt a készülék további méréseket végez: ennek alapján a szívhez mindig
a legmegfelelőbb jel jut el.

A defibrillátor – kis energiaigényének megfelelően – mindössze egy speciális, 12 V-os elemmel működtethető, amellyel 12 óra folyamatos, illetve négyéves készenléti állapotot tesz lehetővé. Karbantartást nem igényel, mert a készülék napi öntesztelést végez.

A közelmúltban, több közintézményben helyezett el szívújraélesztő készüléket a gyártó cég. Megtalálható többek között a Komjádi uszodában és a Magyar Labdarúgó Szövetségnél is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.