Május 25. az Eltűnt Gyermekek Világnapja

Május 25. az Eltűnt Gyermekek Világnapja, amelyet tavaly tartottak meg először az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és társaira emlékezve.

2002-ben Európa több országában már megemlékeztek az eltűnt gyermekekről, az érdekükben alakult Európai Föderáció 2004-ben tette közzé felhívását, hogy május 25. világszerte legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. (Az Eltűntek Világnapját augusztus 30-án tartják.) A világnap célja, hogy reflektorfénybe kerüljenek a megelőző stratégiák, és felhívják a figyelmet az országok közötti együttműködés fontosságára. Ahhoz, hogy a veszélyes eltűnéseket meg lehessen előzni, össze kell fogniuk az oktatási és a szociális területeken dolgozóknak, hatóságoknak és a rendőrségnek egyaránt. Általános probléma, hogy az eltűnt gyermekek nyilvántartása nem egységes.

Magyarországon évente több mint ötezer (2003-ban hétezernél is több) gyermek eltűnését jelentik be, de 80-90 százalékuk rövid időn belül előkerül, s csak néhány eset okoz komoly gondot a rendőrségnek. Az eltűnt gyermekek keresése, körözése államigazgatási eljárás keretében történik. Ezt ugyan 90 napon belül le kell zárni, de az eltűntek adatai 20 évig folyamatosan benne vannak a keresettek körében. Az elszökött gyerekek körülbelül fele még aznap, legfeljebb másnap megkerül, negyedük több éjszakát, vagy akár egy hetet is távol tölt otthonától.

Az eltűnéshez vezető okok változatosak: az egy-két napon belül megkerülő gyerekek esetében a játékba való belemerülés, a kalandvágy vagy valamilyen apróbb sértődés, veszekedés vezet a szökéshez.

Azoknál a gyerekeknél azonban, akik több nap vagy hét után térnek vissza családjukhoz, többnyire az elhanyagoltság, a nyomasztó családi légkör lehet a háttérben. Vannak olyan gyerekek is, akiket szinte elüldöznek otthonról a szülők gorombaságukkal, nyers viselkedésükkel, erőszakoskodásukkal. Ha ilyen családból megy el a gyerek, megkönnyebbülést érez, ezek a gyerekek nem kalandra vágynak, hanem nyugalomra, biztonságra.

Az elcsatangolások gyakori oka a félelem a tanulmányi eredmények miatti esetleges felelősségre vonástól: az eltűntként körözött gyerekek 40-50 százalékáról derül ki utóbb, hogy iskolai kudarcok miatt indult neki a nagyvilágnak. Nem véletlen, hogy a félévi, illetve év végi bizonyítványosztás idején az átlagnál több eltűnést regisztrálnak a hatóságok.

Az otthonról vagy nevelőintézetből elszökött fiatalok pénz és jövedelem nélkül gyermekprostitúció vagy más bűncselekmény potenciális áldozatává válhatnak. Az eltűntek felkutatásához évek óta segít a televízió Csellengők című, népszerű műsora is. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.