Százmillió egyetlen bélyegért

1867. szeptember 8-án adták fel Kőbányán és másnap érkezett Bécsbe az a levél, amelyért egy svájci árverőháznak mintegy százmillió forintot volt hajlandó fizetni egy ismeretlen bélyeggyűjtő.

A zürichi Corinphila cég a hét végén 85 ezer svájci frankért kiáltotta ki a 138 éves magyar levélritkaságot, és még a postatörténet szakembereit is meglepte, hogy az indulóárat sokszorosan meghaladva, ötszázezer svájci franknál koppant a kalapács.

Így a rárakódó költségekkel együtt százmillió forintot is elérő bevétel különösen nagy örömöt okozhat egy jótékonysági szervezetnek, a Caritasnak. Mint Visnyovszki Gábor bélyegszakértőtől a Népszabadság megtudta, a levél a Monarchia-korszak legbecsesebb darabjainak egyike, különlegességét a rajta lévő bélyegritkaság adja. Abban az időben ugyanis az ötkrajcáros bélyegek voltak piros színűek, tévedésből azonban 3-as értékszámmal is nyomtattak piros bélyegeket, és ezek egy része kikerült a forgalomba. Máig azonban mindössze hat ilyen tévnyomatos bélyeg került elő, s közülük is csak kettő maradt fenn borítékon. Az egyik levelet egy nyolc évvel ezelőtti budapesti árverésen 38 millió forintért magyar állami befektetők szerezték meg, és jelenleg a budapesti Bélyegmúzeumban őrzik. A most eladott levél az ötvenes-hatvanas években került ki Magyarországról - a vasfüggönyön túlra - Ausztriába, a híres Jerger-gyűjteménybe. Az örökösök nélkül elhunyt osztrák filatelista, Anton Jerger hagyatékából jutott végül a mostani aukcióra a Felix Pfeiffernek címzett levél, s érte el minden idők legnagyobb magyar bélyegárát.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.