A növényfajok fele eltűnhet Európából a meleg miatt

Egy nemzetközi kutatói csoport szerint Európa növényvilágának több mint felét sodorta veszélybe a globális felmelegedés.

Sandra Lavorel, a Grenoble-i alpesi ökológiai kutatóintézet részéről úgy látja, hogy még az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása elleni legszigorúbb állami intézkedések esetén is súlyos következményekkel kell számolni. A francia, portugál, brit és svéd tudósokból álló kutatócsoport az Egyesült Államok tudományos akadémiájának nyújtotta be tanulmányát.

Különösen a hegyvidéki növényzet van kitéve a változás hátrányos hatásainak. A 2080-ig 1,8 és 3,6 fok közötti átlaghőmérséklet-növekedést feltételező különböző forgatókönyvek szerint akár a növényfajok 42 százaléka is eltűnhet. A kutatók szerint az európai természeti környezet alapvető átalakulás előtt áll. "Északon számos délen honos növényi faj megjelenésével kell számolni, míg a mediterrán klíma a közép-európai térségekre terjeszti ki határait" - állapítja meg a tanulmány.

A dél-afrikai Fokváros biológiai sokféleséget kutató intézet munkatársa Wilfried Thuiller francia kutató által vezetett csoport 1350 különböző növény európai eloszlását modellezte hét különböző klímaváltozási forgatókönyv szerint. A vizsgálatok során igyekeztek alátámasztani vagy cáfolni azt a feltételezést, hogy a növények számukra előnyösebb környezeti feltételeket nyújtó régiók felé "vándorolnak". Feltételezve, hogy nem kerül sor ilyen áttelepülésre, a vizsgálatba bevont növényi fajok 22 százalékát kellett veszélyeztetettnek nyilvánítaniuk. Ezeknek kétharmada 2080-ig ki is pusztulna. Sokkal előnyösebb forgatókönyv szerint alakulnának a dolgok, ha igaznak bizonyulna a növényi fajok "vándorlása".

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.