Trump lenyúlná az ikertornyokat

A narcisztikus milliárdos szerint ki kell dobni a Szabadság Torony tervét, helyette a régi Világkereskedelmi Központra hasonlító felhőkarcolókat építene.

Ez az épület valójában egy csontváz. Úgy néz ki, mint egy ócskavastelep. Nézzék meg a tetőket, mind különböző szögben áll, és különböző formájú! Ez a legnagyobb rakás sz.r építészet, amit valaha láttam - mondta a 2001. szeptember 11-én lerombolt Világkereskedelmi Központ helyére tervezett Szabadság Toronyról Donald Trump. Az Amerikában általános ismertségnek örvendő ingatlanfejlesztő és médiaszemélyiség véleményére érdemes adni: nála aligha van nagyobb szakértője a silány építészeti megoldásoknak.

Nevetséges hajviseletén és fiatal feleségein kívül Trump arról híres, hogy minden, általa épített toronyházra nagy betűkkel ráíratja a nevét. New Yorkban több felhőkarcolója is van: az 5. Sugárúton lévő Trump Torony, valamint Észak-Amerika legmagasabb lakóépülete, az ENSZ székházával szemben emelkedő Trump Világtorony.

A milliárdos az építészével saját tervet készíttetett a Világkereskedelmi Központ újjáépítésére. A hazafias érzelmekre hivatkozva azt javasolja, hogy az eredetire emlékeztető, ám szilárdabb és harminc méterrel magasabb formában kellene felhúzni az ikertornyokat. Be is mutatta a makettet - véletlenül pont azon a napon, amikor a tévé a főszereplésével készülő, A tanonc című valóságshow-t sugározta.

Trump támadására az adott alapot, hogy George Pataki New York-i kormányzó újratervezésre visszaküldte az alkotóknak az 1776 láb - több mint 541 méter - magas Szabadság Torony rajzait. A városi rendőrség és tűzoltóság biztonsági aggodalmaira való tekintettel Daniel Libeskind és David Childs kénytelen módosítani az elképzelést, ám a koncepció lényege, az Egyesült Államok függetlenségének évére utaló magasság, a hálószerű külső acélszerkezet és a Szabadság szobor fáklyájára rímelő spirál változatlan marad.

Trumpnak nincs pénze az általa elképzelt tornyokra, és a jogokkal is egy másik ingatlanfejlesztő, Larry Siverstein rendelkezik. Utóbbi rögtön leszögezte, hogy nem érdekli az új ötlet, amelyet már három éve, a felhőkarcolóra kiírt pályázat idején elvetettek. Az eredeti Világkereskedelmi Központ építészeti értelemben nem volt különösebben népszerű New Yorkban. Újraépítése a dacos büszkeség jelképeként került szóba, ám a világ legjobb építészei részvételével megtartott pályázat sokkal vonzóbb ötleteket eredményezett.

Washington, 2005. május

Trump egy fogadáson
Trump egy fogadáson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.