Budapesti nyomás az Igaz Szóra?

Elképzelhető-e, hogy Ukrajna egyetlen országos terjesztésű magyar nyelvű lapját, a Kárpáti Igaz Szót a magyar kormány és a Fidesz közeli kárpátaljai magyar szervezet közös erővel anyagilag ellehetetleníti? - e kérdésre még nincs válasz, de a dolgok erre haladnak.

Kilátásba helyezte lemondását Ambrus Pál, az Illyés Közalapítvány (IKA) ukrajnai alkuratóriumának elnöke. Lapunknak Ambrus elmondta, hogy elfogadhatatlannak tartja a kisebbségi magyarok támogatására hivatott anyaországi központi kuratórium eljárását, azt a módszert, ahogyan Budapestről rendszeresen felülbírálják az általa vezetett testület döntéseit. Elmondása szerint eddig több mint harminc esetben értékelték át Budapesten a kárpátaljai alkuratórium javaslatait. Ezzel kapcsolatban az egyik legfájóbb pontnak azt nevezte Ambrus, ahogyan Budapest legutóbb lesöpörte a Kárpáti Igaz Szó 600 ezer forintos ez évi támogatási kérelmét. Ezt az elnök annál is érthetetlenebbnek tartja, mert egyidejűleg minden más kárpátaljai magyar sajtótermék kapott ilyen IKA-támogatást, köztük a Fideszhez közel álló KMKSZ keményen jobboldalinak minősített hetilapja is. (A Kárpátalja című hetilap alapítására az Orbán-kormány idején hírek szerint összesen 58 milliót költött az IKA.)

Hadnagy Miklós, az IKA budapesti irodavezetője szerint nincs még szó végleges döntésről az ungvári lap esetében, de jelezte: előfordulhat, hogy Ukrajna legpatinásabb múltú újságja nem részesül az idén az IKA-pénzekből. Az irodavezető elmondta, hogy a kuratórium a napokban határoz az idei kárpátaljai támogatások ügyében, és az általa vezetett iroda támogatja azokat a javaslatokat, amelyeket Ambrus Pál legutóbb tett.

Hadnagy utalt rá, hogy a kárpátaljai IKA-alkuratórium valójában csonka testület, mivel a Kovács Miklós vezette KMKSZ korábban kivonult belőle. Ezt azzal indokolták, hogy a helyi egyházak képviselői nem kaptak helyet a kuratóriumban. Ennek oka valójában az volt, hogy az egyházak maguk kérték: külön testület vitassa meg igényeiket, s a kérést az IKA elfogadta.

Közben azonban a csonka alkuratórium végzi a munkáját; Budapesten a testülettől azt várják el, hogy a KMKSZ hiánya ellenére ragaszkodjon a paritásos elvhez, és a KMKSZ holdudvarából érkező pályázati igények ne szenvedjenek hátrányt.

Ami a Kárpáti Igaz Szót illeti, a támogatás Hadnagy szerint azért lehet kérdéses, mert a budapesti kuratórium nem ért egyet a szerkesztőség önmeghatározásával. A kuratórium úgy látja, a Kárpáti Igaz Szónak az a meghatározása, hogy a lap független orgánum, nem pedig a KMKSZ ellenlábasának számító UMDSZ-hez kapcsolódó szerkesztőség, nem felel meg a tapasztalatoknak. A támogatás feltétele: a lapot irányító alapító szervezetek jelöljék ki az Igaz Szó további életét befolyásoló irányvonalat, vagyis rendeződjön a lap helyzete.

Kőszeghy Elemér, az ungvári lap főszerkesztője szerint a szerkesztőség összetétele politikai szempontból vegyes, a munkatársak közül többen az UMDSZ-szel, mások a KMKSZ-szel szimpatizálnak, és olyanok is vannak, akik egyikkel sem. A világnézeti különbségekből különösebb gond eddig nem volt.

- A szerkesztőség nem tudja és nem is akarja magát politikailag besorolni magát valamelyik táborba - hangoztatta a főszerkesztő, de hozzátette: ő személy szerint az UMDSZ egyik vezetője, és meglátása szerint a szerkesztőség, illetve a személye elleni támadások az ellenlábas KMKSZ-től indulnak ki.

Kovács Miklós KMKSZ-elnök a közelmúltban azon a címen támadta a szerkesztőséget, hogy ez a legutóbbi elnökválasztás idején nem Viktor Juscsenkót, hanem Viktor Janukovicsot támogatta. A lap politikai elfogultságára hivatkozva Kovács kezdeményezte a tulajdonosi testületnél - amelyben a KMKSZ-nek is részesedése van - Kőszeghy leváltását a főszerkesztői posztról. A szerkesztőség figyelmeztető sztrájkkal állt ki Kőszeghy mellett. A jelek szerint Kovács egyelőre nem tudta döntésre vinni a kérdést a többi - ukrán - tulajdonostárs körében. Kőszeghy ma is főszerkesztőként jegyzi a lapot.

A főszerkesztő furcsának találja, hogy az IKA - sejtése szerint Fidesz-barát része - és a Fidesz közeli Kovács közös frontot alakíthatott ki az általa vezetett szerkesztőséggel szemben. Miközben a KMKSZ is arra buzdítja a kárpátaljai magyarságot, hogy mondják le az újság előfizetését, a lap példányszáma tovább növekszik, és a támadásokkal szemben több szolidaritása akció bontakozott ki a lap védelmében. Ennek ellenére a szerkesztőség helyzetét megrendítette, hogy a KMKSZ elérte a Kárpáti Igaz Szónak juttatott ukrán állami támogatás szüneteltetését.

Lapindító értekezlet a Kárpáti Igaz Szó szerkesztõségében
Lapindító értekezlet a Kárpáti Igaz Szó szerkesztõségében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.