Sejt a szövetben

A budaiak jól ismerik a Fő utcai benzinkutat és környékét: a Gyorskocsi utcai börtönt, ahol hajdan Nagy Imrét kivégezték, s ahol fél évszázaddal később a whiskys rabló ereszkedett le lepedőhágcsóján az emeletről egy baljóslatú hajnalon. E rossz kisugárzású roppant ház mellett, a benzinkúttal szemben a Duna partján magányos modern épület áll lábakon, kecses tető fölépítménnyel, mintha csak a nagy Le Corbusier tervezte volna.

Hajdan, a második nagy háború utáni modernista nekibuzdulásban még úgy gondolták a város megálmodói, hogy a Víziváros ezen szakaszán a Bem rakparttól a Moszkva tér mélységéig, ilyesféle, szabályos távolságban elhelyezett, úgynevezett pontházak sorakoznak majd. Első, s mindmáig egyetlen házuk helyén egyébként valamikor hatalmas bérház állt, melynek vesztét egy az épület tövében veszteglő, lőszerekkel teli villamos felrobbanása okozta az ostrom idején. Az egész negyed is sokat szenvedett a városszerte leghosszabban elhúzódó környékbeli harcok miatt, s a történelmi budai Vár északi szoknyája ezért is van tele oly sok modern épülettel, melyek az elmúlt ötven év során, különféle korszakok sajátosságait hordozva, emelkedtek itt.

A ház friss vöröse
elkülönül
szomszédainak
negyvenes évekbeli
vakolt, világosra festett jellegétől, de éppen
ez a kicsiny
különbségtétel emeli ki, s teszi középületté.

Ez a terület aztán építészeti értelemben különösen izgalmas sokrétűséggel vetette föl a kontextust, a környék építészeti, történelmi, kulturális összefüggéseinek problémáját. A szellemi eredőt, melyhez az ide tervezett házaknak illett vagy kellett igazodniuk. Választani kellett vagy lehetett a nagyvárosias, XIX. század végi, bulvárszerű Fő utca, a nehézipari brutalizmussal megvert, 70-es éveket idéző Csalogány utca, a jobbnál jobb, 30-as, 40-es évekbeli modernista bérházakat sorakoztató Margit körút hagyományából. Látható, az ezek által határolt terület saját karakterének kérdésére nem könnyű a válasz. Ezért aztán épületről épületre, tervezőnként eltérő közelítésmódok jelentkeztek. A Guczoghy György tervezte Nagy Imre téri külügyminisztériumi házon a kilencvenes évek elején, egy telekkel odébb, a Medve utcai iskola tavalyi szép bővítésén (Cságolyi Ferenc-Solymosi Bálint), még egy telekkel odébb egy bank kicsit vicces, angolszászoskodó, ügyetlen megoldásain. És így tovább, sorban a Horváth utca David Magyar tervezte irodaházán át, a Kapás utca Kaszaniczky Csilla által elgondolt irodaházáig, s ugyanitt a Cságoly-iroda új, átadás alatt lévő irodaépületéig, a Hajnal Zsolt által jegyzett, az idén átadott utcahossznyi társasházig. Csak az elmúlt tíz év számos jelentős, a városnegyed karakterét meghatározó épületet hozott tehát, s ezek újabb réteget, újabb összefüggések finom szálait szőtték a környék épületekbe kövülő történeti szövetébe.

A Fő utcai görög katolikus templom, a Szent Flórián poros kis kertje mögött, a Ganz utcában, mostanig furcsa zárvány tenyészett. Belterjes és csendes, központi elhelyezkedése ellenére is periferikus jellegű világ. A börtön háta mögötti, történelmi idők óta lezárt telkek átvágásával azonban, bölcs várostervezők meghosszabbították a Gyorskocsi utca vonalát, ki a Ganz, sőt a Bem József utcáig. Így, e keresztvágással az addig csak körülményesen körbejárható terület egyszeriben áttekinthetővé, levegőssé, rendszerbe illeszkedővé vált. Itt, a különféle felfogások szerint újabban beépített tágabb környék, s a ma még épületekre várakozó foghíjak szűkebb környezete adott helyet az új kanadai nagykövetségnek. Az épületet, magát is kanadai tervező Michael Cojacar jegyzi, aki inkább csak származása, anyanyelve miatt tekinthető ma már kanadainak, hiszen tervezői praxisa túlnyomóan itt, Budapesten teljesedett ki. Ő jegyzi a CEU Zrínyi utcai, udvari könyvtárépületét, az Intercontinental szálló bővítését az Apáczai Csere János utcában, legismertebb munkája pedig, a norvég követség Ostrom utcában álló háza. És helybeli abban a tekintetben is, ahogy a környék, a kontextus problémáit felismerve, érzékeny és kulturált megoldást kínált a sarokbeépítés problémájára. Építészetben neki már ez az anyanyelve. Nem Nagy Építészet ez, sem a feladat, sem a helyszín nem is várná el ennek jelenlétét, pusztán takaros, mértékletes megoldás a követség és az épületben helyet kapó munkaügyi bíróság funkcionális szükségleteire. Cojacar híven követte a közeli Nagy Imre tér téglaépítészeti beltenyészetének a környéken egyre terjedő hagyományát, tehát maga is téglaborítású házat rendelt ide. A ház friss vöröse elkülönül szomszédainak negyvenes évekbeli vakolt, világosra festett jellegétől, de éppen ez a kicsiny különbségtétel emeli ki, s teszi középületté. Léptéke, tömegeinek mozgása inkább a társaságba való beilleszkedést szolgálják. Nem feltűnés nélküli, de nem is egoistán harsogó ház tehát. Egy társ a csapatban. Sejt a szövetben.

Nem feltûnés nélküli, de nem is egoistán harsogó ház
Nem feltûnés nélküli, de nem is egoistán harsogó ház
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.