Árva a ház, de van kacagás

Székház kell a cégnek Tokajban!, mondta Kékessy Dezső az Élet és Irodalomban megjelent jegyzőkönyv tanúsága szerint 2000 szeptemberében azon a megbeszélésen, amelyen részt vett Orbán Viktor akkori miniszterelnök is.

És 2002-ben, pontosan a Kékessy-koreográfia szerint, az ingatlan valóban a tulajdonába került. Ezt követően sorra jelentették be oda a volt párizsi nagykövet érdekeltségi körébe tartozó vállalkozásokat. A Tokajban, a Bethlen Gábor utca 5. szám alatt lévő, műemléki jellegű épületben keresheti a postás a Patrícius Borház Kft.-t, az Arany Dűlő Szőlészeti és Borászati Kft.-t, a Tokaj Mercatus Kft.-t és a Tokaj-Comp nevű céget.

A kérdéses időszakban az Orbán Viktor feleségével közös vállalkozást is vivő Kékessy Dezső érdekszférájába tartozó cégek sorsa jól alakult. Az ide bejelentett Patrícius Borház Kft. például szőlőfeldolgozó és borászati üzem létesítésére 250 millió forint állami támogatást kapott, szőlőfeldolgozó gépek és bortároló tartályok vásárlására pedig csaknem 20 milliót. Az Arany Dűlő Kft. szőlő- és gyümölcstelepítésre kapott 32 millió 875 ezer állami forintot. A házban a legkisebb fiú ebből a szempontból a Tokaj Mercatus Kft., amelynek mindössze 640 ezer forintnyi költségvetési segítség jutott. A ház címén bejegyzett cégek az elmúlt években viszont több mint háromszázmillió forint támogatáshoz jutottak. A gazda - Orbánék közeli barátja, aki annak idején nagykövetként a párizsi rezidencia különösen költséges felújításával is felhívta magára a figyelmet - néhány éve Orbán Viktor feleségével közös cégben vágott bele a hegyaljai szőlőtermesztésbe, borászatba. Kékessy vállalkozói rádiusza természetesen jóval nagyobb a tokaji térségnél, és információink szerint egy tucatnál is több olyan vállalkozás kapott - jelentős részben az előző ciklusban - költségvetési támogatást, amely valamilyen módon a nevéhez köthető.

A Bethlen Gábor utcai házba van bejelentve a Tokaj-Comp nevű cég is, amely jelenlegi információink szerint nem kapott ugyan költségvetési pénzt, de említésre méltó, hogy tagja Tokaj város önkormányzata is.

Talán csak a tokaji épületnek nem váltak hasznára a tranzakciók. Májer János, Tokaj polgármestere, nemrég az Új Heti Hírnök című lapban felidézve az egykori vásárlás idejét, azt mondja, annak örült, hogy lesz valaki, aki ezt a máig romos főtéri ingatlant igényesen felújítja. Az ingatlan árát - a 377 négyzetméteres épület harmincmillióért kelt el - nem tartja túlzottan alacsonynak, mert katasztrofális állapotban volt, és - tette hozzá - van most is az épület.

Orbán Viktortól az lenne a tisztességes, ha visszavonulna a politikától, amíg nem tisztázza magát a "korrupciós ügylet" alól - közölte tegnap a szocialista Toller László, aki hangsúlyozta: "Ez a korrupciógyanús ügylet még soha nem fordult elő a magyar köztársaság egyetlen miniszterelnökével sem." Leszögezte: Orbán Viktorék tevékenységét, amit a gazdasági társaság körében végeztek, (...) bebizonyította a bíróság, (...) ehhez képest kell elgondolkodnia a Fidesznek, hogy mi a viszonya Orbán Viktorhoz és az ügyeihez" - mondta.

2005. május 19., Deutsch Tamás: "Baráti vacsorák"

Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke az MTI-nek nyilatkozott annak kapcsán, hogy a bíróság szerdán elutasította a Szárhegy-dűlő Kft. Élet és Irodalom elleni helyreigazítási kérelmét. A korábban Orbán Viktor feleségét is tulajdonosai között tudó cég annak megállapítását kérte, hogy az összejövetelek, amelyeken Orbán Viktor is részt vett, nem minősíthetők taggyűlésnek. Deutsch elmondta, miniszterként maga is találkozott a barátaival, "és ezeken a baráti találkozókon nem csupán az időjárásról, a magyar labdarúgás sanyarú sorsáról, hanem mindannyiunk közös életét érintő kérdésekről ejtettünk szót". Azt is mondta: "Megítélésem szerint semmi kivetnivaló nincs abban, hogyha Antall József, Boross Péter, Horn Gyula, Orbán Viktor, Medgyessy Péter vagy Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki hivatali idejében a miniszterelnöki megbízatását megelőzően kialakult baráti kapcsolatait ápolva, baráti vacsorákon vesz részt."

Részlet a 2000. szeptember 6-i jegyzőkönyvből: "Kell ez a ház!"

Az ÉS-ben nyilvánosságra került dokumentumok egyike arról szól, hogy Orbán Viktor, Szász Attila és Kékessy Dezső arról beszélgetnek - borászatot kell csinálni.

Kékessy Dezső: A borfeldolgozót ki kell vinni a városon kívülre. Székház kell a cégnek Tokajban!

Szász Attila: Nagyon egyetértek ezzel!

Kékessy Dezső: Májer tud nekünk segíteni, ehhez is politikai döntés kell, minket ismernek, ezért "paravánvásárlás" kell. Én az esetleges vásárlásokat egy külföldi jogi személy nevén akarom bonyolítani. Tokaj, Bethlen Gábor u. 5. lenne megfelelő.

Szász Attila: ÁPV Rt. tulajdon, ötmillió a könyv szerinti érték. Hegedűs a Kereskedőháznak szeretné megszerezni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.