Háromszáznál több embert ölt meg a Marburg-vírus Angolában

Már több mint háromszáz halálos áldozata van a Marburg-vírusnak Angolában. Ez a vírus okozta betegség eddig legsúlyosabb járványa - jelentette be csütörtökön Genfben kiadott közleményében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Az ENSZ szakosított szervezete szerint az afrikai ország egészségügyi illetékesei a tavalyi év vége óta 337 megbetegedésről  tettek jelentést, és ebből 311 volt halálos. A legtöbb eset az ország északi részén lévő Uige tartományban történt, sőt a tartományon kívül az utóbbi öt hétben nem jelentettek újabb megbetegedést - közölte a WHO. Április közepén 235 volt a  megbetegedések száma, amiből 215 volt halálos.

Annak ellenére, hogy most már szigorúbbak a járványügyi biztonsági intézkedések az uigei kórházakban, és a magánházaktól begyűjtik a használt injekciós tűket, az új megfertőződések  "továbbra is a magánházaknál és a temetések alkalmával történnek, jelezve, hogy a lakosság még mindig nincs eléggé tisztában a betegség veszélyével és terjedésének módjával" - olvasható a  közleményben.

A Marburg-vírus - a szintén nagyon ragályos Ebola-vírushoz hasonlóan - a testnedvekkel terjed, és lefolyása is hasonló: a fertőzöttek a belső vérzés és a kiszáradás miatt néhány napon belül  meghalnak.

Védőoltás egyelőre nem létezik a kór ellen. Szakértők szerint az emberek általában a megbetegedett hozzátartozók ápolása közben, vagy úgy kapják el a betegséget, hogy a helyi szokás szerint megmosdatják, illetve megcsókolják a betegségben elhunytat.

A Marburg-vírus okozta eddigi legsúlyosabb, 123 emberéletet  követelő járvány 1998 és 2000 közt pusztított a Kongói Demokratikus Köztársaságban. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.