Zapatero kezet nyújt az ETA-nak

A spanyol parlament 192:147 arányban megszavazta José Luis Zapatero miniszterelnök előterjesztését arról, hogy a kormány kezdjen tárgyalásokat az ETA baszk szeparatista szervezettel.

A kormányzó szocialistákkal (PSOE) szemben a konzervatív ellenzéki Néppárt (PP) ellenezte a tervet. A PP azzal érvelt: terroristákkal nem szabad tárgyalni, a baszk önállóság pedig nem lehet tárgyalási téma.

Zapatero a spanyol átmenet után a negyedik kormányfő, aki megpróbál valamilyen egyezségre jutni az ETA-val, de az első, aki ehhez nem tudhat maga mögött széles körű politikai konszenzust. Elődjei kivétel nélkül kudarcot vallottak: Adolfo Suárez kormányfő szabadlábra helyezte a Franco-rendszer ellen harcoló ETA-tagokat. Az ETA azonban vérszemet kapott: a demokratikus Spanyolországban jóval több halálos áldozatot szedett, mint a diktatúra alatt. A szocialista Felipe González is próbálkozott tárgyalásokkal, majd vitatott módszerhez, úgynevezett piszkos háborúhoz folyamodott az ETA-tagok ellen. A Gonzálezt váltó konzervatív José María Aznar ellen az ETA 1995-ben merényletet kísérelt meg. Ennek ellenére Aznar képviselői is folytattak titkos tárgyalásokat az ETA vezetésével, majd amikor ezek nem jártak eredménynyel, megpróbálták ellehetetleníteni őket: betiltották az újságjukat, száműzték a politikából a szervezet politikai szárnyának tartott Batasuna pártot, és igyekeztek elvágni a finanszírozási forrásaikat.

Többször úgy tűnt, hogy a hathatós akciók következtében az ETA végérvényesen meggyengült. Az idén februárban a madridi konferenciaközpont közelében robbantottak autóba rejtett pokolgépet, jelezve: ismét itt vannak. Elemzők szerint a Baszkföldön kormányzó baszk nacionalisták (PNV) olykor cinkos magatartása is felelős azért, hogy az ETA még mindig létezik, annak ellenére, hogy a baszk társadalom döntő többsége elítéli az erőszakot. A baszk nacionalisták bizonyos területeken szövetségest látnak a szélsőségesekben, akiknek "nyomásával" talán kikényszeríthetik a tartomány még szélesebb körű önállóságát. Zapatero kormányfő máris sietett közölni: a tárgyalások ezúttal sem Baszkföld önállóságáról, hanem kizárólag az ETA feloszlatásának feltételeiről és a több mint ötszáz bebörtönzött ETA-tag jövőjéről szólnak. A párbeszédnek egyébként egyetlen feltétele van: az ETA tegye le végre a fegyvert. Erre azonban a szervezet eddig még soha nem volt hajlandó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.