Amerikai "nein" a német BT-tagságra?

Condoleezza Rice külügyminiszter szerint meg kell változtatni az ENSZ-diplomaták kinevezési rendszerét. Az Egyesült Államok a jelek szerint nem támogatja, hogy Németországállandó tagja lehessen az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A hivatalosvéleménynyilvánítást mindeddig elkerülő amerikai diplomáciaálláspontjára egy kiszivárgott feljegyzésből lehet következtetni.

A The Washington Post értesülése szerint május 5-én találkozót tartott Condoleezza Rice külügyminiszter, az ENSZ-reformmal kapcsolatos amerikai politikát koordináló Nicholas Burns külügyi államtitkárral, illetve a kongresszusi ENSZ-munkacsoporttal. Az utóbbi testület igazgatója által készített feljegyzés értelmében Rice azt mondta: nehéz lenne érveket találni még egy EU-ország állandó BT-tagsága mellett, mert a közös európai külpolitikát már most is figyelembe kell venni.

Az állandó BT-tagságra pályázó Németország, Japán, India és Brazília a minap közös javaslatot terjesztett be hat új állandó és négy ideiglenes poszt létrehozására. Az USA eddig csak Japán - a kérdésben szintén vétójoggal bíró Kína által elutasított - tagsága mellett kötelezte el magát, India és Brazília esetében nem világos az amerikai álláspont. Rice azt mondta az ominózus találkozón: "nem demokratikus" országok semmiképpen sem lehetnek állandó tagok.

A feljegyzés további érdekessége, hogy a kongresszusi munkacsoport tagja, az ultrakonzervatív Newt Gingrich volt házelnök és Rice egyetértett az ENSZ-reform egy másik, a tagállamok többsége által hevesen ellenzett kérdésében. Gingrich azt mondta, hogy amíg nem távolítják el az ENSZ mostani vezetését, a világszervezet egész bürokráciájában tovább fog romlani a helyzet. Rice nem vitatta a felvetést, és hozzátette, hogy az ENSZ-állások jelenlegi, földrajzi szempontokat figyelembe vevő rendszere "szégyenteljes". A jelenlegi rendszer eltörlése Amerika és általában a fejlett államok érdeke: nyílt pályázatokon valószínűleg a tengerentúli egyetemeken végzettek nyernék el az állások zömét, és mindenben a legtöbb tagdíjat befizetők diktálhatnának.

Bush az ENSZ-ben
Bush az ENSZ-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.