Fonyód: a jelzáloggal terhelt sportszálló

Több százmilliós jelzáloghitel bénítja évek óta Fonyód sportéletét, amit a Fidesz közeli Varga Tamás által képviselt IFC-nek köszönhet. A város megoldást keres a kínos örökség felszámolására.

Fonyód vezetése azt reméli, hogy Varga Tamásnak, a Fidesz legfelsőbb köreihez közel álló üzletembernek közelmúltbeli hollandiai elfogásával, majd kiadatásával mielőbb megkezdődhet a tárgyalása annak a csalássorozatnak, amelynek terheit máig nyögi a balatoni város. Egyúttal bízunk abban, hogy lehetőség nyílik a bűncselekményből fakadó adósság állami segítséggel történő felszámolására - mondta Kollmann Gergely, a fonyódi önkormányzat pénzügyi bizottságának vezetője.

Mint ismeretes, a különböző bűncselekményekért már kétszer elítélt, és öt éve szökésben lévő Vargát holland rendőrök segítségével fogták el a közelmúltban Amszterdamban. A férfi érintett egy fiktív számlázással elkövetett csalássorozatban, amelynek során mintegy hárommilliárd forintnyi áfát igényeltek vissza jogosulatlanul. Ennek a bűnpernek a megkezdése a jövőben várható. A vád szerint a csalássorozat kulcsszereplői az IFC (International Finance Consulting) cégcsoport érdekeltségei. Az USA-ban bejegyzett, Varga által képviselt IFC Ltd. alapította azt az IFC Rt.-t, amely nyolc éve egy fonyódi szálloda és szabadidőcentrum megépítését tervezte, és amiből aztán nem lett semmi.

Kollmann Gergely elmondása szerint az IFC hozta Fonyódra a MÁV Építészeti, Hídépítési és Kertészeti Kft.-t, amely 1997-ben elkezdte a Hotel Fonyód felújítását. A fonyódi Petőfi Sport Egyesület tulajdonában lévő sportszállót hajdan a helyi lakosok téglajegyeiből építették egy háromhektáros önkormányzati területre. A felújítás megkezdését követően hamarosan egy, az IFC által hozott személy lett a Petőfi SE ügyvezető elnöke, aki 160 millió forintos jelzáloggal terhelte meg a szállót. Az IFC Rt. vállalt készfizetői kezességet a 160 milliós tartozásért, de a céget két éve fél milliárd forintos köztartozással felszámolták. Fonyódnak így - az ígéretek megvalósulása helyett - csak a jelzálog maradt, ami kamataival együtt immár 400 millió forintos terhet jelent a városnak. A sportegyesület megpróbálta peres úton semmissé tenni a jelzálogszerződést, ami nem járt sikerrel, de legalább átmenetileg megóvta a sportszállót az elárverezéstől.

Az ingatlant terhelő követelésállomány időközben többször gazdát cserélt, jelenleg az OTP Faktoring Rt. a tulajdonosa. Az önkormányzat szeretné végleg megmenteni a helyiek összefogásából épült szállót az elárverezéstől, ezért a napokban megállapodást kötött arról, hogy jelképes egy forintért megveszi azt a sportegyesülettől, és több éven át részletekben törleszti a banknak az adósságot.

A helyi sportéletet - a jelzálogon kívül - az IFC emberei által örökül hagyott, 30 millió forintnyi APEH-tartozás is bénította. Emiatt sokáig nem sikerült hozzájutni ahhoz a központi támogatáshoz sem, amit műfüves focipálya létesítésére nyertek. A sportegyesület az önkormányzat támogatásának köszönhetően az idén talán kifizeti az APEH-tartozás utolsó részletét. A kialakult állapotokat jól jellemzi, hogy az NB II-es női kézilabda szakosztály versenyzőinek útiköltségét már jó ideje a szurkolók dobják össze. A sportegyesület több alkalmazottjának felmondtak, státusa már csak a helyi focicsapat edzőjének van, aki viszont hónapok óta hiába várja fizetését.

Kollmann Gergely két éve rendőrségi feljelentést tett egy a Fonyódi Thermal Aqua Kft.-n keresztül történt sikkasztás ügyében, amelynek során 66 millió forint veszteség érte az igen nehéz anyagi helyzetben lévő fonyódi önkormányzatot. Az ügyben a rendőrség nemrég megszüntette a nyomozást egy, az ügyben érintett személy, P. G. Iván halála miatt. Az önkormányzati képviselő a közelmúltban másodszor is panasszal élt a nyomozás megszüntetése miatt. Mint kifejtette, P. G. Iván hajdan az IFC-vel együtt bukkant fel Fonyódon, és egy jegyzőkönyv tanúsága szerint részt vett a helyi sportegyesület elnökségi ülésén is. A férfi később közös céget alapított a város előző, jelenleg börtönbüntetését töltő polgármesterével. Ezen okok miatt - többek szerint - feltételezhető, hogy a Thermal Aqua Kft.-n keresztül történt sikkasztásért nem csak P. G. Iván a felelős: a szálak messzebbre vezetnek. Ebből pedig az következik, hogy az igazság kiderítéséhez feltétlenül szükség lenne a nyomozás folytatására - állítja határozottan a fonyódi önkormányzati képviselő.

Az elátkozott Hotel Fonyód, elõtte a sportpálya
Az elátkozott Hotel Fonyód, elõtte a sportpálya
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.