Első fokon Orbán Viktor taggyűlésen volt

Taggyűlések voltak, így jegyzőkönyvek is készülhettek - ezt támasztja alá az elsőfokú bíróság nem jogerős ítélete a Tokaj-perben. Ebből az következik, hogy Orbán Viktor miniszterelnökként egy kft. taggyűlésein adott tanácsokat felesége egykori cégtársainak.

Az Élet és Irodalom tegnap első fokon pert nyert az Orbán Viktort is érintő tokaji cikksorozat ügyében: a Fővárosi Bíróság elutasította a Szárhegy Dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. keresetét. A bíróság zsúfolásig megtelt tárgyalótermében tegnap kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint az Élet és Irodalom című hetilapnak a Tokaji borcsaták II. című, március 11-én megjelent cikke miatt nem kell helyt adnia a cég helyreigazítási kérelmének. A kft. azért kezdeményezett pert, mert álláspontja szerint - az ÉS-ben írottakkal ellentétben - a társaság tulajdonosai a cikksorozatban megjelölt időpontokban nem tartottak taggyűlést, így azokon jegyzőkönyv sem készülhetett. Márpedig az ÉS azt állította, hogy az Orbán Viktor részvételével megtartott taggyűlések jegyzőkönyveiből idéz. A gazdasági társaságban akkor még Orbán Viktor korábbi miniszterelnök felesége, Lévai Anikó is tulajdonrésszel rendelkezett.

Első fokon Orbán taggyűlésen volt

"Tokajon vannak még vizsgálódásra érdemes szálak"

A taggyűléseken Orbán a cég működésével, például az állami támogatások igénylésével, valamint az állami tulajdonban lévő üzletrészek megszerzésével kapcsolatban - többnyire mérséklő - tanácsokkal is szolgált. A helyreigazítási kérelemben erről szó sem esett; a kft. jogi képviselője csupán azt az állítást vitatta, hogy az ÉS által idézett időpontokban taggyűlések voltak. (Tehát: együtt lehettek a cikkekben megnevezettek, de az attól még nem taggyűlés.) Kétségtelen, ha a bíróság a keresetnek helyt ad, azzal közvetve az ÉS-ben közöltek érdemét is megkérdőjelezte volna. Mégpedig anélkül, hogy az ügyben ténylegesen érintett személyeknek bármit is cáfolniuk kellene.

"Hozd a pennád, megyünk taggyűlni" - Mayer Aranka szerint ezekkel a szavakkal fordult Szász István Attila, a Tokaj Kereskedőház Rt. korábbi ügyvédje Duda Attilához, amikor a cégtársak 2001. december 2-án a miniszterelnöki rezidencián elfogyasztott ebéd után elvonultak, hogy a vállalkozás ügyeiről tanácskozzanak. És nem ez volt az egyetlen eset - állította az ÉS koronatanúja a múlt heti tárgyaláson.

De ki is Mayer Aranka? A hölgy a felesége volt Szász István Attilának, s mára már tőle tudható: ő juttatta el az Élet és Irodalomnak a jegyzőkönyvek másolatát. Mayer Aranka valójában a "kiszámíthatatlan emberi tényező". Hiába volt a társaságban vitathatatlan jogi szakértelem, azzal nem kalkuláltak, hogy egy válófélben lévő asszony - azt gyanítva, hogy a vagyonmegosztás elől akarják "eltüntetni" a tulajdonrészét - férje ügyvédi irodájában, ahol alkalmazottként dolgozott, "föltöri" a számítógépet, s kimásolja a jegyzőkönyveket. Aztán saját bevallása szerint felhívja többek között Lévai Anikót, hogy segítsen rendezni a vagyonelosztást férjével, "hadd ne kelljen a nyilvánossághoz fordulnia", de a várt segítséget nem kapja meg.

Nem véletlenül sápadtak el sokan a múlt heti tárgyalás során, amikor Mayer Aranka az ÉS koronatanújaként megjelent a bíróság épületében. És vallott is. Szerinte a cégtársak gyakran és családostul vettek részt azokon a baráti találkozókon, amelyeken a közös ebédek vagy vacsorák rendre hasonlóképpen végződtek: a férfiak - illetve Lévai vagy helyette többször is Orbán - elvonultak, hogy cégügyekről tanácskozzanak. Duda a megbeszéléseken elhangzottakat gyorsírással rögzítette, majd jegyzőkönyvbe foglalta; ezek eredetijét az asszony kinyomtatott változatban és a számítógépen rögzítve is megtalálta. Mindez a bíróságot is meggyőzte - taggyűlések márpedig lehettek.

Pataki Árpád bíró az ítélet indoklását ismertetve hangsúlyozta: bár a tanú nem elfogulatlan abból a szempontból, hogy az ügy egyik szereplőjének volt felesége, szavahihetősége a tárgyalás során nem kérdőjeleződött meg. A bíró szerint a felperes nem tett bizonyítási indítványt, és a Mayer Aranka által elmondottakat az sem vonja kétségbe, hogy a kft. jogi képviselője a cég négy tagja által aláírt nyilatkozatot nyújtott be, amelyben kijelentik: a cikkben szereplő napokon nem vettek részt semmilyen taggyűlésen. Pataki utalt arra is, hogy az ÉS-ben megjelenteket ismeretei szerint érdemben mind ez ideig nem vonta kétségbe senki, így a vállalkozás számára tulajdonképpen közömbös, hogy azokon a bizonyos napokon tartottak-e az alaki követelményeknek megfelelő taggyűlést vagy sem. Helyreigazításra pedig irreleváns részletek nem szolgáltatnak elegendő okot.

A bíró végül fontosnak tartotta elmondani: a bíróság "még érintőlegesen sem politizál", s a perben nem szereplő személyekről - a "taggyűlések" résztvevőiről - semmilyen döntést nem hozott. Felhívta a figyelmet arra is: döntésével nem vonja kétségbe az érintett személyeknek a taggyűlések tényét tagadó nyilatkozatát sem, hiszen az ítélet nem állapítja meg, hogy lettek volna szabályos taggyűlések. Szerinte azonban ez utóbbi kérdésnek az adott per eldöntése szempontjából nincs jelentősége.

Fellebbezünk - jelentette ki lapunknak a felperes jogi képviselője, Karas Mónika.

- A per tárgya a taggyűlés ténye volt, míg a cikkben szereplő lényeges körülményeket hivatalosan nem vitatta senki - mondta lapunknak az ÉS főszerkesztője. - Ezért sajnálatosnak is tartom, hogy a vállalkozás tagjai maguk helyett csupán nyilatkozatot küldtek - tette hozzá Kovács Zoltán -, mert más az, ha valaki két tanú előtt aláír egy papírt, vagy eljön a bíróságra, ahol kérdezni is lehet. A főszerkesztő örül az ítéletnek, ám - tette hozzá - ez még csak az elsőfokú döntés. Közölte: szerinte Tokajon vannak még további vizsgálódásra érdemes szálak.

A Fidesz az ítélet kapcsán közleményt adott ki, amelyben a szóvivőjük úgy fogalmaz: Lévai Anikó tulajdonrészét névértéken vették meg, így vagyongyarapodás nem történt, nem úgy, mint Gyurcsány Ferenc esetében. Ő és családja csak az elmúlt két évben közel kétszázmillió forinttal lett gazdagabb.

Fidesz-cégek vagy Fidesz-közeliek?

Három pert is kezdeményeztek 1999-ben fideszes politikusok, illetve a párt az ÉS ellen. A helyreigazítási perek tárgya a Fiúk a bányában (az Orbán család vállalkozásai) című írás volt, amelyben a lap egyes Fidesz-vezetők vélelmezett gyarapodásáról, illetve bizonyos Fidesz-cégek tevékenységéről írt. Az egyik kereset szerint a lap alaptalanul híresztelte, hogy a párt vezetőinek gazdagodását a székház eladásából származó pénzek segítették. A bíróság úgy foglalt állást: a riportban csak egy létező, megalapozott vélemény hangzott el. A másik per: valótlannak tartották azt, hogy a Fidesz nem számolt el gazdálkodásával a párt tagsága előtt. Az ÉS-ben azonban az állt: a párt a székház eladásából származó pénzzel nem számolt el. A felperesek a keresetet visszavonták. A harmadik per tárgya az volt, hogy pártcég csak egy van, és csak ebben az esetben - vagyis a cikkben írottak szempontjából lényegtelen körülmény tárgyában - rendelték el a helyreigazítást. Ha az ÉS a Fidesz-közeli fordulatot használja, vélhetően elkerülte volna ezt. (L. K.)

Részletek az ÉS cikkeiből:

2000. június 4.

"Kékessy Dezső: A Kereskedőház kooperatív jellegét kell erősíteni, jó lenne bevonni a Meszes-majort, ezzel megkezdhetnénk a borászatot.

Madarász László: Ott kell a borászat, ahol a szőlő van. Városban iroda, cégközpont, vendéglakás, bemutatóterem legyen.

Orbán Viktor: Mi közvetlenül nem vehetünk meg semmit a Kereskedőháztól, forgácsokat le lehet választani, az ésszerű vagyongazdálkodás keretében a Kereskedőháztól.

Szász I. Attila: Dolgozom a Hegyalja-törvényen."

Jegyzőkönyvi részlet

2000. szeptember 6.

"Kékessy Dezső: A borfeldolgozót ki kell vinni a városon kívülre. Székház kell a cégnek Tokajban.

Szász I. Attila: Nagyon egyetértek ezzel!"

Kékessy Dezső: Majer [Majer János Tokaj polgármestere - a szerk.] tud nekünk segíteni, ehhez is politikai döntés kell, minket ismernek, ezért "paravánvásárlás" kell. Én az esetleges vásárlásokat egy külföldi jogi személy nevén akarom bonyolítani. Tokaj, Bethlen Gábor u. 5. lenne a megfelelő.

Szász I. Attila: ÁPV Rt. tulajdon, 5 millió a könyv szerinti érték. Hegedűs (a TK Rt. akkori vezérigazgatója - R. A.) a kereskedőháznak szeretné megszerezni.

Kékessy Dezső: Kell az a ház!

Orbán Viktor: Mikor csináljuk a borászatot, mennyibe kerül, ki építi? Ezt a választások előtt nem lehet megcsinálni. A borkutatót nem lehet külön kihozni, óriási botrány lenne belőle. Ha szétszedjük az egészet, akkor ki lehet hozni a kutatót. 2002 után lesz aktuális.

Szász István Attila: Idén aszúra hajtsunk, minél később szüreteljünk, megbeszéltem Prácserrel, ha veszünk egy tartályt (2 millió), ő vállalja, hogy aszút készít a mi borunkból, a többi szőlőt eladjuk. Vegyünk tartályt! Prácser a legjobb! Jövőben hordót kell vennünk minden évben."

Kékessy Dezső paravánvásárlást sürget, föl is fedi, mit jelent ez a kifejezés: a vásárlást más személy nevén kívánja bonyolítani. Ez alighanem színlelt szerződés, amivel kapcsolatban a jelenlévők - több jogvégzett jelenlévő - közül egy sem emelt szót."

Az ÉS oldala - Kovács Zoltán sajnálja, hogy a társaság tagjai maguk helyett csupán nyilatkozatot küldtek
Az ÉS oldala - Kovács Zoltán sajnálja, hogy a társaság tagjai maguk helyett csupán nyilatkozatot küldtek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.