Muzulmán felkelők kezében egy üzbég határváros

Külföldi diplomaták, újságírók egy csoportja érkezett szerdán az üzbegisztáni Andizsánba, hogy felmérje múlt heti erőszakos kormányzati leszámolás mértékét. A Kara-Szu üzbég határvárost uraló lázadók vezére közölte: iszlám állam létrehozására törekednek.

Az üzbég kormány közlése szerint 169-en haltak meg múlt pénteken, amikor a kormányhadsereg egységei leszámoltak egy tüntetés résztvevőivel azt követően, hogy azok elfoglaltak egy börtönt és egy kormányzati épületet.

Ellenzéki és emberjogi aktivisták állítása szerint ötszáz ember vesztette életét Andizsánban, köztük ártatlan, a szegénység ellen tiltakozó polgárok is.

Harminchat nagykövet és más diplomata, köztük az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Grúzia és Pakisztán képviseletében vesz részt a küldöttségben, valamint 30 újságíró. A delegációt elkísérte az üzbég külügyminiszter-helyettes és egy tucatnyi üzbég felelős tisztviselő.

A külföldieket hat busszal vitték körbe Andizsán utcáin, amelyeket elzártak a forgalom elől. A küldöttség biztonságára is jelentős számú rendőr felügyelt.

Korábban Nagy-Britannia és más államok követelték az üzbég hatóságoktól, hogy diplomaták, újságírók és segélyszervezetek képviselői látogathassanak el, minden korlátozás nélkül a városba.

Üzbég muzulmán felkelők tartják kezükben Kara-Szu határvárost

Iszlám állam létrehozására törekednek a Kara-Szu üzbég határvárost uraló lázadók - jelentette be szerdán vezérük, Bahtijor Rahimov. Ő és hívei készek harcolni a taskenti kormány katonái ellen, ha a hatalom kísérletet tesz a lázadás leverésére - mondta külföldi újságíróknak.

Külföldi riporterek helyszíni tudósítása szerint semmi jele nincs annak, hogy az üzbég államapparátus emberei jelen lennének a településen.

Szombaton kezdődött a felkelés a kirgiz határon fekvő városban, egy nappal azután, hogy a hadsereg néhány osztaga vérbe fojtotta a kelet-üzbegisztáni Andizsán városban kitört felkelést és a felkelés nyomán kezdődött tömegtüntetést.

Kara-Szu harminc kilométernyire fekszik Andizsántól. A határtelepülésen kitört felkelésben minden bizonnyal részük volt a kirgiz határ felé menekülő andizsániaknak, illetve az andizsáni felkelést kirobbantó fegyvereseknek.

Kara-Szuban felgyújtottak egy rendőrőrsöt és egy adóhivatali kirendeltséget, megvertek néhány rendőrt és állami tisztviselőt, é kifosztották több állami hivatal épületét. Nem tudni bizonyosan, hányan vannak a települést uraló felkelők, és hányan engedelmeskednek közülük Rahimov parancsainak.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa független vizsgálatot szorgalmaz

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa aggodalmát hangoztatta, és független vizsgálatot szorgalmazott szerdán az üzbegisztáni erőszakkal kapcsolatban.

Louise Arbour önkényesnek nevezte a biztonsági erők bevetését, és aránytalan mértékűnek az andizsáni felkelők és tüntetők ellen alkalmazott erőt. Bírálta a helyi és a külföldi médiára kirótt korlátozásokat is, és felszólította az üzbég hatóságokat: tartsák tiszteletben az emberi jogokat, beleértve a véleménynyilvánítás és a gyülekezés szabadságát.

Posztszovjet vezetők a narancsszínű fenyegetés Sztálingrádját látják

Egyes posztszovjet vezetők a "narancsszínű ellenség" Sztálingrádját látják az andizsáni vérfürdőben, de az üzbegisztáni történet csak most kezdődött, és a keménykezű Iszlam Karimov elnök alighanem más sorsra jut, mint a békés "puhatestű" liberális grúz, ukrán vagy kirgiz államfő - fejtegette egy orosz lap szerdai kommentárjában.

A Kommerszant szerint a narancsszínű fenyegetéstől tartó posztszovjet elnökök, így a fehérorosz Alekszandr Lukasenko és a kazah Nurszultán Nazarbajev egyfajta Sztálingrádot látnak az (iszlám radikálisnak bélyegzett) andizsáni "akromisták" szétzúzásában: olyan biztató prencedenst, amely bizonyítja, hogy az ellenség legyőzhető.

A Taskent terrorellenes harcát támogató moszkvai üzenetek mutatják, hogy számos orosz vezető pozitív példaként szemléli az  andizsáni vérfürdőt: szemükben Karimov megmutatta, hogyan kell viselkedni, ha az ellenség belép a kapun - írta a liberális lap,  feltételezve: Lukasenko és Nazarbajev, akik a nem túl távoli jövőben választásokkal néznek szembe, Karimov tapasztalatát próbálják átvenni, elutasítva a puhatestű liberálisnak ítélt Aszkar Akajev kirgiz, Leonyid Kucsma ukrán vagy Eduard Sevardnadze grúz elnök magatartását.

Mindamellett az üzbegisztáni események csak most kezdődtek, és kétséges, hogy a Karimov-rezsim fennmarad-e egy-másfél éves távlatban, megéri-e a választásokat. A puhatestű Sevardnadze és Kucsma legalább otthon élhet, és egyszer alighanem Akajev is hazatérhet. Karimovra és követőire azonban más sors várhat - vélte a Kommerszant.


(forrás: MTI)

Kara-Szu lakói az üzbég-kirgiz határ nyitására várnak
Kara-Szu lakói az üzbég-kirgiz határ nyitására várnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.