Menekültáradat tart Kirgizisztánba

Üzbegisztánból civil menekülők áramlanak a kirgizisztáni Osba. A Fergana völgyéből összecsapásokat jelentenek. Határai nyitva tartására szólította fel Üzbegisztánt és Kirgizisztánt kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

Jennifer Pagonis, a szervezet szóvivője Genfben közölte: az üzbegisztáni Andizsánban a pénteki erőszakos cselekmények után a főbiztosság arra szólította fel a két közép-ázsiai volt szovjetköztársaságot, hogy az összes polgári személy előtt tartsa nyitva minden egyes határátkelőjét.

Az orosz sajtó helyszíni jelentései szerint a Fergana-völgy településein továbbra sincs nyugalom. Egy, a kirgiz határ melletti városkából, Karaszuból kedden is lövöldözésről adtak hírt. Eközben további menekülők is átlépik a határt - a beszámolók szerint a zöldhatáron családonként száz dollárért mehetnek át. Az orosz és a nyugati sajtó a Szabad Parasztok Pártja nevű ellenzéki csoport közlésére hivatkozva 745 halottról tudósított. Az üzbég főügyész viszont "mindössze" 169 halottról tudott, akiket egy békés népgyűlésen géppuskáztak le. Az üzbég ellenzék úgy tudja, hogy a térség másik városában, Pahtabádban is legalább 200 embert öltek meg a katonák.

A Reuters orosz nemzetiségű tudósítója Andizsánban szemtanúkat szólaltatott meg, akik elmondták: a katonák fegyvertelen gyűlésezőkbe lőttek. "Úgy vadásztak ránk, mint a nyulakra, és úgy űztek, mint a kutyák a mellékutcákon" - mondta könnyező szemekkel, de ökölbe szorított kézzel a 300 ezer lakosú város egyik polgára. A megtorlástól tartva a szemtanúk csak név nélkül szólalnak meg, amikor leírják, hogyan géppuskáztak le több száz embert az üzbég katonák. Az állami média szerint banditák és iszlám terroristák voltak az áldozatok. A városi hullaházat és a kórházakat a rendőrség lezárta. A Reuters tudósítójának a helyiek segítségével sikerült felkeresni néhány áldozat gyászoló családját. A város lakóinak jó része nagy szegénységben, havi 30 dollár (6000 Ft.) jövedelemből él. Egyikük mégis azt mondja: "Ha Karimov elnök meghal, vagy lelép, az lesz az igazi ünnep. Megígérem, hogy egy óriási fazék piláfot főzök majd a szomszédságnak".

A közép-ázsiai ország fővárosából, Taskentből nyugalomról számolnak be. A hírügynökség csak egy-két tucat ellenzéki aktivista tüntetéséről számolt be. A titkosrendőrök és a külföldi újságírók náluk sokkal többen voltak. Az ellenzékiek - írja a Reuters - azt követelik az Egyesült Államoktól, hogy állítsa le Karimov rendszerének támogatását, ne tekintse Üzbegisztánt csupán a "terrorizmus elleni háború támaszpontjának". Az amerikai reakciók nem egyértelműek - a Fehér Ház egyik szakértője az andizsáni eseményeket iszlám szélsőségesek akciójaként értékelte. Condoleezza Rice külügyminiszter szerint Washington egyelőre "igyekszik megérteni", mi is történik a vele szövetséges országban. Az orosz hatalom nem foglalt állást, a Kremlhez közel álló elemzők amiatt aggódnak, hogy újabb dominó dőlhet fel, s folytatódik Oroszország másodlagos védelmi és hatalmi körének lebomlása. Az áldozatok miatt nem aggódnak - a térség stabilitása a fontos - hangoztatják.

Üzbég menekültek a kirgizisztáni Tesiktor falunál felállított ideiglenes táborban
Üzbég menekültek a kirgizisztáni Tesiktor falunál felállított ideiglenes táborban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.