Vedd észre a világ bajait! – Tranzit fesztivál

Szombaton és vasárnap a budapesti Millenáris Fogadóban szenegáli, cigány karibi és más nemzetiségű zenészek koncerteznek, miközben két napon át beszélgetések, fotókiállítások és vetítések mutatják be a világ válságos területeit, valamint a fejlett országok teendőit – mindezt a HAND Szövetség és más civil szervezetek jegyzik.

Huszonhárom hazai civil szervezet tartozik a 2003-ban megalakult HAND Szövetségbe, amelynek fő területe a nemzetközi segélyezés és fejlesztés. Az utóbbi olyan projekteket jelent, amelyekben gazdag államok pénzén szegénység, háború vagy más csapások sújtotta területen valamilyen közösségi célt valósítanak meg. Például a szövetséghez tartozó Magyar Ökomenikus Segélyszervezet tavaly iskolát épített Afganisztánban; a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány pedig teleházat létesített Boszniában.

Ezeket a fejlesztéseket a magyar kormány finanszírozza, amivel nemzetközi kötelezettségünknek tesz eleget. Az ENSZ a hetvenes években indította el az Official Development Assistance (Hivatalos Fejlesztési Segélyezés) programot, amelyben gazdagabb államok nemzeti jövedelmük arányában vesznek részt.

A HAND Szövetség a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően olyan civil szervezeteket tömörít, amelyek részt vesznek ebben a munkában. A magyar HAND Szövetséget Kanada kormánya segítette életre 2003-ban, a saját hasonló programjára szánt pénzekből. A HAND betűszó feloldása: Hungarian Association of NGOs for Development and Humanitarian Aid – azaz Nemzetközi Humanitárius és Fejlesztési Civil Szövetség.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet), az Anthropolis Egyesület és a HAND Szövetség közösen szervezi a hétvégi Tranzit 2005 Fesztivált, amelynek célja a globális szolidaritás gondolatának terjesztése, a nemzetközi humanitárius és fejlesztő munka, továbbá a magyar civil szervezetek szerepének bemutatása.

A kétnapos rendezvény honlapján közölt programban szombat délelőtt tíztől vasárnap délután négyig pódiumbeszélgetések szerepelnek. Különösen érdekesnek ígérkezik például a vasárnap délután háromkor kezdődő vita a „neokolonizációról”, azaz a gyarmatosítás mai, rejtett formáiról: Melegh Attila, a KSH Demográfiai Intézetének munkatársa, Böröcz József, a Rutgers Egyetem tanára és Frida Balázs, az Anthropolis Egyesület képviselője vitatkoznak.

A globalizációkritika egyik legismertebb hazai szervezete, az ATTAC Magyarország képviseletében Aartner Annamária, valamint Kiss Judit, az MTA Politikatudományi Intézet és Simonyi Gyula Bocs Alapítvány képviselője „A világgazdaság kényszerei: trendek, szándékok és érdekek a globális piaci porondon” címmel tartanak vitát.

Úgy tűnik tehát, hogy nem csak a jó szándékú segítségről lesz szó, hanem arról is, hogy vajon mennyiben felelős a globális kapitalizmus azokért a válságokért, amelyekre költeni kell, mert a bajbajutottak maguktól nem tudnak kikerülni belőle.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.