Ellenzéki aktivisták számolják az üzbég áldozatokat

Legalább 745 ember vesztette életét az andizsáni felkelésben és az azt követő megtorlásban - jelentette kedden az Izvesztyija című orosz lap az Ozod Dehkonlar (Szabad Parasztok) üzbég ellenzéki pártra hivatkozva.

E párt tagjai házról házra járnak a kelet-üzbegisztáni városban, kikérdezik a lakosokat, és feljegyzik a halálos áldozatok nevét. Hétfő estig 745 név került a listára.

A Szabad Parasztok pártja 2003 decemberében alakult meg, de azóta sincs hivatalosan bejegyezve. Vezetője szerint mintegy százezer tagja van. Ez a párt az Akramija szervezettől, a felkelés feltételezett kezdeményezőjétől eltérően nem áll semmiféle ismert kapcsolatban az iszlámista ideológiával - írta az orosz lap.

Sokféle jelentés érkezett péntek óta a felkelés és az azt kísérő tömegtüntetés leverése óta a halálos áldozatok számáról. Egy tekintélyes helyi orvos azt mondta korábban, hogy mintegy 500 holttestet tettek ki egy helyi iskola elé a hatóságok, hogy a hozzátartozók azonosíthassák, illetve elvihessék a tetemeket.

Egy helyi emberjogi csoport egy aktivistája telefonon közölte külföldi újságírókkal, hogy 37 fiatal holttestét temették el nagy sietve kedden egy tömegsírba Andizsán egyik temetőjében. Azt is hozzátette, hogy a csoport más tagjai mintegy kétszáz holttestet láttak hétfőn egy andizsáni hullaházban, és számos továbbit két helyi kórházban.

Az ENSZ-főtitkár az erőszak leállítására szólított

Aggodalmának adott hangot az üzbegisztáni zavargások miatt helyi idő szerint hétfőn Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. A világszervezet vezetője New Yorkban közzétett nyilatkozatában az erőszakról való lemondásra szólította fel a szemben álló feleket és sürgette a nemzetközileg elismert emberi jogok tiszteletben tartását.

Az ENSZ egy kisebb kontingenst küldött a térségbe azzal a céllal, hogy segítse az Üzbegisztánból elmenekülteket. Ezzel összefüggésben Kofi Annan azzal a felhívással fordult az érintettekhez, hogy támogassák a világszervezet menekültsegélyezési akcióját. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.