Küszöbön a kereskedelmi háború

Az USA három textilipari kategóriában visszaállította a kvótarendszert Kínával szemben. A pekingi kormány hevesen reagált a politikai nyomásgyakárlásnak tűnő korlátozásra.

Rendkívül élesen reagált a kínai kormány, számos szakmai szervezet és vállalati vezető arra az amerikai döntésre, hogy három textilipari kategóriában ismét kvótát állítottak fel a kínai termékekre. Az itteni vélemények szerint a döntés semmi más, mint a szabad piac elveinek nyílt semmibevétele. Az amerikai döntés értelmében pamutingből, pamutnadrágból és műszálas alsóneműből az idén mindössze 7,5 százalékkal növekedhet Kínából a behozatal. Január elsejétől elvileg korlátlanul lehet bárhonnan importálni, s a bevitt kínai nadrágok mennyisége 1519 százalékkal, az ingeké 1250 százalékkal, az alsóneműé pedig 300 százalékkal nőtt.

Kínai adatok szerint a teljes Amerikába irányuló textilexport 19,1 százalékkal emelkedett, s ez a mérték jó öt százalékkal alacsonyabb a tavalyi első negyedév üteménél. Az amerikaiak szerint viszont 54 százalékos volt a növekedés.

- Azt állítják, hogy több ezer amerikai állást őriznek meg ezzel, de azt nem értik, hogy amerikaiak milliói többet fizetnek a ruhájukért - nyilatkozta egy kínai vállalatvezető. Szakértők felhívják rá a figyelmet, hogy az új korlátozás valóban kétélű fegyver. A korábbi kvótarendszer számítások szerint tíz százalékkal drágította az Egyesült Államokban a textil-termékeket. Másrészt, ha visszafogják a kínai behozatalt, elvileg csökkenhet Kína gyapjúimportja, melynek jelentős forrása Texas és Kalifornia. A valószínűbb azonban az, hogy a kieső kínai termékek helyére indiai, kambodzsai, thaiföldi és vietnami áruk lépnek, sokszor oly módon, hogy a kínai és a hongkongi cégek termelésük egy részét áthelyezik ezekbe az országokba.

Amerikában is erős egyébként az a vélemény, hogy a meglepően gyors döntéshozatal mögött politikai megfontolások húzódnak. Washington régóta hasztalan próbálja Pekinget rávenni, hogy lazítson árfolyam-politikáján, s hatékonyabban lépjen fel a szellemi jogok védelme terén. A textilkvóta olyan ügy, melyben az amerikaiak tudnak egyoldalúan lépni.

Ismeretes, hogy az Európai Unió is vizsgálja kilenc textil-kategóriában, hogy tegyen-e Kína ellen piacvédő intézkedéseket.

A márciusi 2,7 százalékról 1,8 százalékra zuhant áprilisra a fogyasztói árak 12 havi emelkedésének üteme Kínában. Közgazdászok az infláció visszaesését a gazdasági túlhevülés mérséklődésével magyarázzák, és úgy vélik, ez csökkenti a jüanra irányuló felértékelési nyomást is. Így a kínai kormány könnyebben ellenállhat annak a nemzetközi követelésnek, hogy vezessen be lazább árfolyam-politikát.

A kínai textiltermékekre vonatkozó kvótákat január elsejével törölték el, de már az USA és az EU is vizsgálja visszaállításuk lehetõségét
A kínai textiltermékekre vonatkozó kvótákat január elsejével törölték el, de már az USA és az EU is vizsgálja visszaállításuk lehetõségét
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.