OGY: elektronikus aláírást javasol az MDF

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) az országgyűlési képviselők elektronikusaláírásának bevezetését szorgalmazza annak kapcsán, hogy a napokbanfideszes és MSZP-s beadványok esetében is felmerült a gyanú, hogy nemaz indítványt jegyző képviselők írták alá a dokumentumokat.

Pettkó András MDF-es képviselő vasárnap az MTI-nek elmondta: a házbizottság e heti ülésén javasolják majd az elektronikus aláírás bevezetését, amellyel álláspontja szerint "száz százalékig kiszűrhető" lenne, hogy ha valaki más helyett ír alá egy beadványt.

Pénteken az Index internetes oldal adott hírt arról, hogy Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője aláírásának kivételével hét fideszes képviselő aláírása nem valódi a párt május 6-i bizottsági beadványán. Újhelyi István, az MSZP alelnöke közölte: az ügyrendi bizottsághoz fordult a hamis aláírások miatt, a Fidesz pedig elismerte a hibát, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy sok szocialista képviselő esetében is több indítványon az aláírások igen eltérőek egymástól.

Pettkó András ugyanakkor hangsúlyozta: nem azzal kell foglalkozni, hogy volt néhány olyan képviselő, aki nem saját maga írta alá a beadványokat, hanem azzal, hogy minél előbb megoldják a problémát. Elmondta: ha javaslatuk megvalósulna, akkor egy miskolci, szegedi, vagy pécsi országgyűlési képviselő otthonról a laptopja segítéségével tudna módosító javaslatot az elektronikus aláírással benyújtani. Az országgyűlési képviselőknek kell élenjárniuk az e-közigazgatás elterjedésében - tette hozzá.

Az MDF javaslata szerint első körben csak azok kapnának elektronikus aláírást, akik igénylik, de miután a képviselők 70-80 százaléka használja távmunkára a parlamenti laptopját, így feltehetőleg a 386 fős országgyűlés legalább fele használná a lehetőséget - mondta. Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerülne a projekt, azt mondta, a megvalósításhoz közbeszerzési eljárást kellene kiírni, de nem lenne olyan nagy a költség. Közölte: jelenleg egy magánszemély 40-70 ezer forintért készíttethet magának elektronikus aláírást.

Véleménye szerint nem csak a képviselőknek, hanem a polgármestereknek, alpolgármestereknek, önkormányzati képviselőknek is szükségük lenne az elektronikus aláírásra.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.