Veszélyesen aktív orosz kémek Britanniában

Ismét a hidegháborús időszakra jellemző módszerekkel dolgoznak az orosz kémek Nagy-Britanniában - erre figyelmeztette a The Sunday Telegraph szerint a kormányt a brit belső elhárítás (MI5).

A legnagyobb vasárnapi brit konzervatív lap által látott bizalmas leirat szerint orosz hírszerző tisztek "keresztül-kasul utazgatnak" az országban, és elsősorban a brit védelmi iparról, a brit hadsereg hadrafoghatóságáról és a Nagy-Britanniában menedékért folyamodó csecsen aktivistákról gyűjtenek adatokat. A leirat szerint a figyelt kémek között van a londoni orosz nagykövetség "mintegy harminc", szabályosan akkreditált diplomatája.

Az MI5 figyelmeztetése szerint "az Orosz Föderáció hírszerzői szolgálatainak tevékenysége komoly fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra". A brit elhárítás javasolja az orosz nagykövetség diplomáciai rendszámait viselő gépkocsik figyelését, feltűnésük helyének, időpontjának és dátumának, az adott jármű teljes rendszámának, mozgásirányának, utasai számának és személyleírásának rögzítését - a gépkocsik megállítása és az utasok kikérdezése nélkül -, és azt, hogy az adatokat továbbítsák a biztonsági szolgálatnak.

A lap által idézett brit kormányforrások szerint az orosz hadiipar - amelynek piacai közé tartozik Kína, India, Dél-Amerika egy része és sok arab állam - csak úgy tudja fenntartani versenyképességét, ha egy lépéssel az ellenfelek előtt jár, és ezt a hidegháború idején kifejlesztett kémtechnikák kiaknázásával próbálja elérni.

Az egyik kormányforrás szerint ugyanakkor "az oroszok igazán soha nem is hagytak fel a kémkedéssel ... ők kémkednek ellenünk, mi kémkedünk ellenük, és súlyos eseteket kivéve senki nem emel hivatalosan panaszt, mert az oroszok igencsak megkeseríthetik az életünket a világ olyan pontjain, ahol mi vagyunk különösen aktívak".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.