Ötszáz halott is lehet Üzbegisztánban

Továbbra is rendkívül feszült a helyzet az üzbegisztáni Andizsánban,ahol vasárnap hajnalra a katonák és a rendőrök szinte teljes mértékbenátvették az ellenőrzést.

Szemtanúk szerint a 300 ezres kelet-üzbegisztáni városban mindenütt katonai járművek cirkálnak, a fontosabb útkereszteződéseket páncélosok, illetve állig felfegyverzett katonák őrzik. A hadsereg osztagai Andizsánban pénteken tüzet nyitottak több ezer tüntetőre, és összecsaptak fegyveres felkelőkkel. A tüntetések és az összecsapások szombaton is folytatódtak. Egy helyi emberjogi aktivista azt állította, hogy a halottak száma elérheti az ötszázat is.

Az állami orosz televízió arról számolt be, hogy a hozzátartozók megkezdték a holttestek eltemetését, illetve elszállítását, miközben a kórházak nemcsak sebesültekkel vannak tele, hanem a hullákat is oda szállítják.

Mintegy ötszáz áldozatra utalt egy orvosnő is, aki neve elhallgatását kérve vasárnap reggel telefonon azt nyilatkozta: a katonák által őrzött 15. számú andizsáni iskola előtt több száz tetem fekszik. A helyszínre sorra érkeznek a város lakói, hogy az áldozatok közül azonosítani próbálják hozzátartozóikat. Az orvosnő körülbelül ötszáz holttestet említett. Hozzátette, hogy a péntek óta tartó tüntetések, illetve az azt követő, rendkívül durva hatósági fellépés során mintegy 2000 személy sebesült meg.

A tüntetések pénteken kezdődtek a kelet-üzbegisztáni Andizsánban, a s a tiltakozók Iszlám Karimov elnök lemondását követelik. Az államfő ezzel szemben iszlám szélsőségeseket vádolt a tiltakozó megmozdulások megindításával, konkrétan a Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi (Iszlám Felszabadítás Pártja) betiltott terrorszervezetet, amelynek szóvivője ugyanakkor cáfolta az elnök állítását.

Üzbegisztán az Egyesült Államok szövetségese az Irak elleni hadműveletben. A Nyugat ugyanakkor azzal vádolja az 1989 óta uralmon lévő elnököt, hogy durván megsérti az emberi jogokat. Értesülések szerint meghaladja a hatezret a vallási vagy politikai okokból bebörtönzöttek száma.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.