Jelképes falat bontottak az esélyegyenlőség napján

Jelképes falat bontottak fogyatékossággal élő emberek kormánypárti ésellenzéki politikusokkal közösen szombaton Budapesten, azesélyegyenlőség napján. A "falbontó nagygyűlést", amelyen 3-4 ezerfogyatékossággal élő mozgássérült, látássérült, hallássérült, értelmifogyatékos és autista vett részt, a Fogyatékos Emberek SzövetségeinekTanácsa (FESZT) rendezte a Petőfi Csarnokban.

A színpadra felépített fal olyan téglákból áll, melyeknek elnevezése egy-egy, ma még falat alkotó, fogyatékosokat érintő problémát jelenített meg, mint például a félelem, kisebbségi érzés, önbizalom-hiány. A jelképes falat a pártok képviselői, a fogyatékossággal élő emberek és a civil szervezetek közösen bontották le. A lebontott fal tégláiból "Egyenlő esélyt mindenkinek!" jelmondat állt össze.

A nagygyűlést a fogyatékossággal élő emberek felvonulása előzte meg, akik a Városligeten átvonulva, "Ne csak szavakban kapjunk egyenlőséget", "Hol itt az esélyegyenlőség?", "Mindenki egyenlő, de vannak egyenlőbbek" feliratú táblákkal hívták fel a figyelmet problémáikra. A jelképes falból a pártok képviseletében téglát vett ki Horváth Csaba és Varju László (MSZP), Kuncze Gábor (SZDSZ), Csáky András (MDF), Soltész Miklós (Fidesz). A kormányzat tégláját Göncz Kinga ifjúsági, családügyi és esélyegyenlőségi miniszter vette ki a falból.

Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének (MEOSZ) és a FESZT soros elnöke az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel a társadalom, a politikusok, a civil szervezetek, a gazdasági szervezetek figyelmét akarták felkelteni. Arra szerettek volna rámutatni, hogy a fogyatékos emberek széles társadalmi réteget alkotnak Magyarországon, velük élő családtagjaikkal együtt kétmillió embert érint ez a társadalmi kérdés. Azt reméljük, tette hozzá, hogy a parlamenti pártok és a kormány tégláit olyan felelős személyek bontották le, akiknek részvétele és segítsége pozitív üzenetet ad a társadalomnak.

Hegedüs Lajos az akadálymentesítés helyzetéről elmondta, hogy 2004. december 31-én járt le a középületek akadálymentesítésére vonatkozó határidő, ezért úgy határoztak, hogy próbapereket indítanak azok ellen az intézmények ellen, ahol komoly hátrány ér egy-egy fogyatékost, amiért nem tud oda bejutni. Jelenleg nyolc közintézmény ellen nyújtottak be bírósági keresetet. Így pert indítottak többek között bíróság, önkormányzat, házi orvosi rendelő, oktatási intézmény, gyógyszertár és okmányiroda ellen is. A perek célja a figyelem felkeltése.

Göncz Kinga az MTI-nek elmondta, hogy a fogyatékosügyi törvény módosítása heteken belül elkészül. A törvényben az akadálymentesítés határidejét 2010-ig úgy hosszabbítják meg, hogy prioritásokat határoznak meg és forrásokat is rendelnek az öt év alatt folyamatosan elvégzendő feladatokhoz. A miniszter szerint az akadálymentesítésnek főként nem anyagi akadályai vannak, sokszor a közös gondolkodás, az odafigyelés hiányzik az emberekből.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.