Tankokat küldünk, katonákat nem

Várhatóan mégsem megy Irakba 150 magyar katona, hogy őrizze a NATO kiképzőtáborát – ez derült ki a szervezet katonai bizottságának ülésén.

A bázis létrehozását eredetileg a nyárra tervezték, ennek a legbelső részét védték volna a magyarok. Nemcsak a központ kialakítása késik, de egy új koncepció szerint katonák helyett civilek óvják majd a laktanyát. Ha egyáltalán elkészül, mert az irakiak jelezték, hogy maguk oldanák meg a felkészítést.

Jelenleg tizennégy magyar törzstiszt teljesít szolgálatot Irakban, miután tavaly decemberben hazatért a háromszáz fős szállítóalakulat. A történtek miatti "szépségtapasz" volt az a kormányfelajánlás, hogy részt veszünk a NATO-tábor működtetésében. Úgy tűnik, hogy bár a felajánlás még érvényes, a hadsereg vezetése sem számol a 150 katona kiküldésével. Havril András vezérkari főnök tegnap bejelentette: a közeljövőben hazaszállítják azokat a készleteket Irakból, amelyeket a szállítóalakulat hagyott hátra az őrkatonáknak.

Egy másik magyar felajánlás ugyanakkor megvalósulni látszik, ráadásul jelentős anyagi hasznot hozva, hiszen sikerül megszabadulni a számunkra fölösleges eszközök egy részétől: a honvédség elfekvő készleteiből 77 T-72-es harckocsit kap az újjáalakuló iraki hadsereg. A lezsírozott tankokat egy amerikai cég megbízásából 2,5 millió dollárért a védelmi minisztérium cége, a Currus Rt. hozza hadra fogható állapotba. A munkát szeptember 12-ig kell elvégezni. A HM azért lobbizik, hogy a szövetség állja a tankok átszállítását Kalocsáról a gödöllői műhelybe, majd a szlovéniai Koper kikötőjébe. Onnan a NATO költségén viszik a lánctalpasokat Irakba. A honvédség tárgyal 110 BMP harckocsi átadásáról is, ám ezekért már pénzt is kérne.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.