Súlyos vádak az Egyesült Államok ellen

Gondolati, lelkiismereti és vallásszabadságukhoz fűződő jogaikgyakorlásáért ítélnek el embereket "a magát az emberi jogok bajnokánakbeállító" Egyesült Államok hatóságai - áll az Amnesty International(AI) pénteken Londonban kiadott jelentésében, amely az amerikaihaditengerészet egy szolgálatmegtagadójának elítélése kapcsán tettközzé állásfoglalást.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete a haditengerészet kötelekében szolgáló Paolo Paredes esetét ismerteti. Paredest az AI jelentése szerint a héten háromhavi kényszermunkára ítélték, amiért nem volt hajlandó egységével iraki bevetésre indulni.

Az AI szerint a katonai szolgálat megtagadása a gondolati, lelkiismereti és vallásszabadsághoz fűződő jog törvényes gyakorlása; "különösen védhetetlen" olyasvalaki bebörtönzése, aki e jogáért folyamodik a szokásos eljárási procedúrák igénybe vételével. Paredest úgy ítélték el, hogy még elbírálás alatt volt folyamodványa a lelkiismereti szolgálatmegtagadói státusért - áll az emberi jogi szervezet állásfoglalásában.

Az Amnesty International közölte: az amerikai katonát lelkiismereti okokból bebörtönzöttnek ismeri el, és követeli azonnali és feltételek nélküli szabadon engedését, a rá kirótt ítélet megsemmisítésével együtt. Az AI szerint mind több, iraki szolgálatot megtagadó amerikai katona folyamodik menedékjogért Kanadában. Egyikük, Jeremy Hinzman kérvényét a kanadai hatóságok márciusban elutasították. Ha visszatoloncolják az Egyesült Államokba, és ott elítélik, az Amnesty International őt is lelkiismereti okokból bebörtönzöttnek fogja elismerni - áll a pénteki londoni közleményben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.