A pedagógusképzés rendszere megváltozik

Átalakul a pedagógusképzés rendszere, a parlament előtt lévő felsőoktatási törvény értelmében tanári végzettséget alapképzésben nem, csak mesterképzés során lehet majd szerezni.

Egységessé válik a tanárképzés korábbi duális, egyetemi és főiskolai szintű szerkezete, és a meghatározott alapképzési szakokra épülve, kétéves mesterképzés során lehet majd tanári szakképzettséget szerezni - közölte Berényi András, a nemzeti Bologna-bizottság pedagógus albizottságának képviseletében, aki a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett budapesti konferencián szólalt fel.

Az óvó- és tanítóképzésben, valamint a konduktoroknál négyéves felsőfokú alapképzés indul, ugyanakkor ezeknél is lehetőség lesz mesterfokozat megszerzésére a bolognai folyamatnak megfelelő kétciklusú képzési szerkezetre való átállás keretében - mondta Arató Gergely az oktatási tárca politikai államtitkára. Újdonság még, hogy a 300 kreditnek megfelelő pedagógusképzést egy 30 kredites (mintegy féléves) összefüggő szakmai gyakorlat követi majd. Hangsúlyozta továbbá, hogy a pedagógusoknak más szakmai feladatokat, szerepet kell ellátniuk, mint 10-15 éve, és ezért másfajta előképzettségre van szükségük.

Berényi András szerint a tanárképzésnek a közoktatás igényeit kell kielégítenie. Nem "kistudósokat", hanem jól felkészült, a gyermekekhez értő, az adott tárgyat a diákok számára megfelelően átadni képes pedagógusokat kell képezni, akik saját tárgyukat akár idegen nyelven is képesek oktatni - hangoztatta. Fontosnak tartotta, hogy a Nemzeti alaptantervnek megfelelő műveltségi területek tanítására felkészítsék a pedagógusokat. A tanárképző főiskolákról elmondta, hogy azon az állásponton vannak, hogy képesek a mesterképzéshez szükséges akkreditációt megszerezni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.