Itt, a Kárpát-medencében...

A kérdés csak az, hová megy majd a hajó - jegyezte meg Gyárfás Tamás úszószövetségi elnök a jövő évi budapesti Eb szervezői és a dunai személyszállítással foglalkozó cég között kötött szerződés apropóján öszszetrombitált sajtótájékoztatón.

A felvetés önmagában mutatja a helyzet fonákságát: miközben az előkészületek - amint azt Szakadáti László, az európai úszóliga (LEN) igazgatója megerősítette - szinte valamennyi területen jól haladnak, a Margit-szigeti helyszín körüli mizéria most már komoly aggodalomra ad okot. Bő évvel az esemény kezdete előtt még mindig bizonytalan, hogy egyáltalán felépülhet-e a Hajós Alfréd uszoda szomszédságába tervezett, Széchy Tamás nevét viselő medenceegyüttes. S ha igen, mikor történhet meg az első kapavágás. S mi lesz akkor, ha nem?

- Kapánk már van - folytatta Gyárfás, s hozzátette: - Fogalmam sincs, mi zajlik itt. A fővárosi önkormányzat az ügy mellé állt, kormánybiztosunk is van, aki állandóan azt hajtogatja, hogy minden rendben lesz, valamiért mégsem kezdődhet meg a munka.

Amint arról többször beszámoltunk, hónapokon át néhány zöldszervezet tiltakozása bénította meg az engedélyeztetési folyamatot, amely - a jelek szerint - még most sem ért a végére. Sőt: Szakadáti arról számolt be, hogy a LEN római irodája levelet kapott egy magyarországi társaságtól. Az írást jegyzők arra kérik a kontinentális szövetséget, ne támogassa az Eb Margit-szigeti megrendezését. "Az aláírók közül egyetlen névre emlékszem, az Tahi Tóth Lászlóé" - közölte az igazgató.

Gyárfás elmondta: a Szigetnek nincs alternatívája, mert sehol másutt nincs meg a lehetőség arra, hogy az úszók, a műugrók és a szinkronúszók azonos helyszínen versenyezzenek. Az úszóviadalokat akár a Papp László Sportarénában fölállított mobil medencében is megtarthatnák, de a különleges paraméterek miatt a műugrók és a szinkronúszók semmiképpen nem szerepelhetnének ebben a létesítményben.

- Egyelőre nem izgulunk olyan nagyon, elvégre létezik egy ütemterv, amelynek legfontosabb dátuma június harmincadika - közölte Szakadáti László. - Ám ha addig a napig nem kapunk bizonyosságot afelől, hogy a magyarok garantálni tudják a rendezést, muszáj a LEN elnöksége elé vinni az ügyet. Annyit már most mondhatok: nem szeretnénk, ha Budapest Montreal sorsára jutna. Nyilván hallottak róla: az idei világbajnokságnak otthont adó városban a rendezés körül adódó gondok miatt nemrégiben öngyilkos lett a szervezőbizottság elnöke...

Megkérdeztük az igazgatót, a házigazdai posztról lemondó, esetleg attól megfosztott város milyen szankciókkal számolhat, mire a válasz: "Most még fölösleges összegeket mondani, de az ilyesmi rendkívül sok pénzbe kerülne, az biztos."

Gyárfás mindenesetre pozitív mondattal zárta a tájékoztatót: "Én nem tudom elképzelni, hogy ne a Margit-szigeten legyen a jövő évi Eb."

Másfél hónap múlva kiderül, szegényes-e az elnök fantáziája.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.