Levelező tagozat

Nincs abban semmi szokatlan, ha honfitársaink levélben szólítanak fel egy nemzetközi szervezetet, járjon közben annak érdekében, hogy valamilyen ügyben számunkra kedvezőtlen döntés szülessen. Volt már ilyen, alighanem lesz is. A feljelentgetés köztudottan magyar specialitás; névtelen válfajában bizonyos vészterhes történelmi korszakokban bizonyítottan világelsők voltunk. Azok a honfitársaink, akik az Európai Úszó Liga olasz elnökének küldtek levelet - amelyben a 2006-os Európa-bajnokság Margit-szigeti rendezése ellen emeltek szót -, legalább vállalták a nevüket. Egyiküket "azonosították" is a tegnapi sajtótájékoztatón: Tahi Tóth Lászlónak hívják. Ne haragudjunk rá; nem is komoly ember, aki még semmilyen tiltakozó jegyzéket nem írt alá.

Ráadásul az ismert színész a Mozgalom a Margit-szigetért nevű szerveződés elnöke, e pozíciójából fakadóan kutya kötelessége a véleménynyilvánítás. A művész a (Margit-szigeti) Eb-rendezés ellenzőinek frontembere: állítólag egy sajnálatos félreértés kapcsán került tűzvonalba. A zuhanyhíradó szerint eleinte úgy tudta, hogy az uszodabővítésnek azok a pályák esnének áldozatául, amelyeken színész kollégáival hosszú évek óta hobbiteniszezik, holott más, amúgy szomszédos pályákról van szó, de isten ments, hogy Tahi Tóthék esetleg felajánlják a költözést, mert ebben az esetben újra kellene kezdeni az engedélyeztetési eljárást, és akkor a 2008-as Eb-re sem készülne el a komplexum.

Akadnak, akik szerint a 2006-os átadás is vitatható, ha újabb fejezetekkel bővül a bohózat. Amikor 2002. decemberében a németországi Riesában Magyarország megkapta a 2006-os Európa-bajnokság rendezési jogát, Gyárfás Tamás, a hazai úszószövetség elnöke aligha gondolta, hogy ebből még baja lesz. Naivan azt hitte, hogy az ország - na jó, a főváros - egy emberként örül vele. Tévedett; ma már aligha pályázna. Amikor két és fél éve lelkesedésében a levegőbe csapott, még nem gondolta, hogy 2005 májusában sem kezdődik meg az uszodaépítés; az pedig rémálmában sem jött elő, hogy csaknem kétszáz zöldszervezet képviselőivel kell majd egyezkednie.

Most ne bolygassuk, hogy kiknek és miért nem tetszett a fölvetődött néhány helyszín: az ellenérdekeltségű lobbik harca - és az eredetileg uszodaépítésre kormánytámogatásként megajánlott 7,8 milliárd forint 2,3 milliárdra való csökkentése - kényszerűségből a Margit-szigetet hozta helyzetbe. (Ott "csak" bővíteni kellett.) Az csak természetes, hogy az ötlet legalább anynyi embernek szúrta a szemét, mint amennyi el volt tőle ragadtatva. Redőzött homlokú szakértők görnyedtek különféle térképek fölé, megkezdődött a fa-számháború, hirtelen megsokasodtak a környezetvédő szervezetek; mihelyst sikerült huszonöttel megegyezni, másik harminc kontrázott. Tizenöt éve magunk is tudjuk, a demokráciához jó adag türelem és tolerancia szükséges, ám arra senki sem gondolt: egy tízpályás, ötvenméteres meg egy műugrómedence megépítése akkora indulatokat gerjeszt, hogy még egy Mészöly Kálmánt is tiltakozásra ingerel.

Miután az illetékesek sorra cáfolták az aggályokat - nem kerül veszélybe tizenhatezer ember vízellátása, a létesítmény szennyvízelvezetése megfelel az EU-normáknak, egyetlen autóval sem növekszik a gépjárműforgalom -, az ellenzők faügyben megmakacsolták magukat. A Margit-sziget tizenegyezer fájából ötvennégyet kellene kivágni. A Magyar Úszó Szövetség - figyelem, a zöldekkel egyetértésben! - írásban kérte, hogy 500 fát ültethessen a szigeten. Radnóczi Péter, Budapest önkormányzatának alosztályvezetője 2004. október 6-án kelt válaszában azt közölte, hogy "Jelenleg a faállomány ritkítása szükséges, nem annak növelése". Azért hajlandó volt a kompromisszumra, engedélyezte tíz fa elültetését.

A rendezési garancia utolsó határideje június 30. Amennyiben addig sem történik semmi, az európai szövetség elveheti a versenyt Budapesttől. Ha azt nézzük, hogy Magyarország lemondott már expót is, az úszó Európa-bajnokság megrendezésétől történő visszatáncolás említésre sem érdemes. Legfeljebb fizetünk egy soknullás eurós, kabalából ma még ki nem számított büntetést. Akkor meg majd arról megy a vita, kinek a hibájából.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.