Grúzia 2006-ra egyoldalúan bezárja az orosz bázisokat

Grúzia 2006. január 1-jével egyoldalúan bezárja az ország területén található két orosz katonai támaszpontot, ha a bezárásról szóló orosz-grúz tárgyalások kudarcba fulladnak - jelentette ki csütörtökön Nino Burdzsanadze, a tbiliszi parlament elnöke. Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem fog ölbe tett kézzel ülni, ha bázisait fenyegetés éri.

A grúz parlament márciusban egyhangúlag megszavazta azt a nem kötelező érvényű határozatot, amely felkéri a kormányt: követelje Oroszországtól a bázisok 2006-ra történő bezárását, ha a két fél május 15-ig nem jut megállapodásra az orosz csapatkivonás menetrendjéről. A kormány eddig nem közölte, hogy eleget tesz-e a kérésnek. Mindazonáltal a parlamentben Mihail Szaakasvili államfő pártja van többségben, Burdzsanadze parlamenti elnök pedig az ő politikai szövetségese.

Grúzia eddig azt követelte Oroszországtól, hogy 2008-ig vonja ki Batumiban és Ahalkalakiban állomásozó mintegy 3000 katonáját, Oroszország viszont ragaszkodik hozzá, hogy a kivonás 2009 előtt nem oldható meg.

Givi Targamadze, a grúz parlament védelmi és nemzetbiztonsági bizottságának elnöke kijelentette, hogy megállapodás hiánya esetén a bázisokat "törvényen kívülinek nyilvánítják", és felkérik a külügyminisztériumot, hogy ne adjon vízumot az orosz katonáknak.

Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlament alsóháza külügyi bizottságának elnöke Burdzsanadze nyilatkozatára reagálva az Interfax orosz hírügynökség szerint azt mondta: "ez egyértelműen zsarolás és barátságtalan lépés Oroszországgal szemben".

Lev Mironov, az orosz külügyminisztériumnak a csapatkivonási tárgyalásokkal foglalkozó különmegbízottja azonban nem tulajdonított nagy jelentőséget a grúz ultimátumnak. Közölte: "A tárgyalások folynak, és folytatódni is fognak".

"Oroszország nem fog ölbe tett kézzel ülni, ha olyan lépéseket tesznek, amelyek fenyegetik bázisait, polgárainak biztonságát, nem beszélve a fegyverek illetéktelen kézbe kerülésének veszélyéről" - szögezte le Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az állami dumában. "Nem engedünk a zsarolásnak, a tárgyalások addig folytatódnak, amíg csak szükséges" - mondta Lavrov, megjegyezve: Oroszország ragaszkodik annak a grúz ígéretnek a jogi rögzítéséhez, hogy az egyeztetett orosz kivonulás után más országoknak sem engedi meg bázisok telepítését területén.

Lavrov óva intette Tbiliszit attól, hogy a bázisokról szóló tárgyalásokat oroszellenes hisztériakeltésre használja ki. Ugyanakkor rámutatott: "nem érdekünk, hogy a posztszovjet tér Oroszország és más hatalmak érdekeinek harcmezejévé változzon". Ezzel George Bush amerikai elnök tbiliszi vizitjén tett grúzbarát állásfoglalásaira utalt.

Lavrov végül kétségbe vonta a gazdasági szankciók hatásosságát, úgy vélve, hogy Oroszországnak büntetés helyett jutalmazásra kell használnia gazdasági eszközeit a posztszovjet térben. "Aki baráti kapcsolatokra törekszik velünk, az kedvezményekre számíthat. A többiekkel piaci alapon kell folytatni az együttműködést" - fejtegette.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.