A spanyol nőknek nincs védelme az erőszak ellen

Az Amnesty International jelentése szerint az otthoni erőszaknak áldozatul esett nők igen nehezen jutnak segítséghez, védelemhez és igazságszolgáltatáshoz.

A hivatalos statisztikák szerint az otthoni erőszaknak kitett nők 95 százaléka még csak panaszt sem tesz. Akik jelentik ezeket a bűneseteket, a közömbösség falába ütköznek, vagy olyan rutinszerű kihallgatásoknak vetik alá őket, melyek hatására elmegy a kedvük attól, hogy ügyüket tovább vigyék.A felmérések azt mutatják, hogy 2001 óta folyamatosan nő a nemi jellegű erőszakos esetek száma, melyek során nőket korábbi partnereik ölnek meg. 2004-ben 72 ilyen esetet jegyeztek fel, az áldozatok között 7 olyan nő is volt, akik a gyilkosság időpontjában már hatósági védelem alatt álltak.

Teresa 59 éves volt, amikor otthagyta férjét, mivel otthonukban a férfi 38 éven át folyamatosan bántalmazta, verte, és akarata ellenére szexuális aktusokra kényszerítette. Teresa meg van győződve arról, hogy ha férjét feljelentené, csak rosszabb helyzetbe kerülne. Nem bízik abban, hogy a hatóságok megvédenék. Mielőtt nyilatkozott volna az Amnesty International-nek, kilenc hónapon át lehúzott redőny mögött lakott új otthonában, hogy férje azt higgye, elköltözött a városból.

“A spanyol állam felelős azért, hogy - haladéktalanul, és minden lehetséges eszközt igénybe véve - megakadályozza az erőszakot, felderítse a jogsértéseket, megbüntesse a vétkeseket, és kárpótlást nyújtson az áldozatoknak" - nyilatkozta Maria Naredo, a spanyolországi Amnesty International női ügyekben illetékes képviselője.

A nőket érő erőszak különböző formái ellen új törvénytervezetet dolgoztak ki, ugyanakkor továbbra is az áldozatok feladata marad, hogy a védelmet biztosító intézkedéseknek érvényt szerezzenek, illetve mindenre kiterjedő segítségben csak azok fognak részesülni, akik hivatalosan tesznek panaszt.“A nők véleménye szerint a törvény csupán a szükséges kereteket biztosítja, melyek alapján a nőknek majd kisebb akadályokat kell leküzdeniük" - tette hozzá Maria Naredo. “A spanyol kormánynak határozott lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy a nők jogait minden esetben át lehessen ültetni a valóságba."

A szervezet elemezte az otthoni erőszaknak áldozatul esett nők vallomásait, és arra a megállapításra jutott, hogy a hatóságok számos alkalommal előítéletesen viselkedtek eljárásuk során, és megkülönböztetést alkalmaztak. Rendkívül aggasztó például, hogy semmilyen védelmet nem ajánlanak fel a könnyen támadható csoportokhoz tartozó nők - hivatalos papírok nélkül az országban tartózkodó bevándorolt nők, romák, mozgáskorlátozottak, lelki betegek, szenvedélybetegek - számára.

A nők elleni megkülönböztetéssel foglalkozó ENSZ bizottság felhívta a spanyol kormány figyelmét arra, hogy Spanyolországban milyen nagy méreteket öltött a nők elleni erőszak, és hogy egyre több ilyen jellegű emberölés fordul elő.A jelentés több ajánlást is megfogalmaz a spanyol kormány felé. Többek között az ország egész területére kiterjedően fogalmazza meg, hogy a nemi jellegű erőszakos cselekedetekkel kapcsolatban milyen minimális jellegű alapintézkedéseket kell megtenni. Tegyen továbbá határozott lépéseket annak érdekében, hogy a családon belüli erőszakot idejekorán fel lehessen ismerni, az ilyen jellegű erőszak áldozatai számára biztosítsa az egészségügyi ellátást, valamint az áldozatok és nőszervezetek bevonásával tekintse át, és vizsgálja felül a jelenleg hatályos szabályozást.

“Európa számos országában már megfelelő törvényekkel nyilvánították büntetendővé a családon belüli erőszakot, ugyanakkor a spanyol példából mégis az tűnik ki, hogy a nők védelme még mindig nem megoldott. A magyar kormány eddig sajnos még ilyen mértékben sem nyújtott segítő kezet a családon belüli erőszak elszenvedőinek - mondta Fodor Márk, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

(Az Amnesty International közleménye alapján)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.