Tömény szendvicsek

A győzelemnapi pezsgő mellé tömény is bőven jutott, mármint beszédekbe és protokollba csomagolva, tömény politika és diplomácia. Az amerikai elnök például egy balti és egy grúz látogatás közé csomagolta moszkvai fellépését. A "szendvics" napnál világosabb jelzés volt Oroszországnak: barátság igen, de engedékenység nem, ha Amerika stratégiai érdekeiről van szó.

Moszkva pedig kénytelen elkönyvelni, hogy befolyási övezete tovább zsugorodik. Az orosz külpolitikai pakliban nemcsak ütőlap nincs, hanem olyan kártya sem, amit valamelyik "játékostárs" ellen ki lehetne játszani. Hiába a nagy barátság Németországgal - Schröder kancellárt elhalmozták gesztusokkal, még a győztesek koszorúzási sorába is befogadták - egy nappal később az Európai Unió semmiben nem engedett Moszkvának. Hiába néhány gesztus Japánnak - békeszerződés persze még mindig nincs -, Kína egy fikarcnyi jelét nem adta, hogy a saját hasznán túl értékelné Oroszországot. Moszkva egy ideje, és még sokáig, "nem ér annyit" senkinek, hogy miatta kockára kerüljön az Amerikához fűződő viszony, vagy a többi középhatalom közötti játéktér.

Moszkva immár csak középhatalom, és annak is közepes. A győzelem napja ebben az értelemben régi dicsőség, ami érthetően fáj az oroszoknak. Lassacskán el kell dönteni, hogy az ország végleg besorol-e az úgynevezett nemzetközi közösségbe, a középhatalmak kollektív rendszerébe, vagy annak csupán kívülről együttműködő partnere lesz. És az utóbbiaknak is tisztázniuk kell, befogadnák-e Oroszországot maguk, a nyugatiak közé. Ez lenne az "új Jalta".

Korántsem elméleti, nagyon is aktuális külpolitikai kérdés. A lengyelek például nagyon felháborodtak, hogy a régi "dicsőség" jegyében Putyin "kifelejtette" őket az antifasiszta koalícióból, arra pedig végképp nem volt hajlandó, hogy megkövesse Varsót a háború előtt, alatt és után elkövetett sztálini rémtettekért. Vitatható persze, hogy ez lett volna-e a megfelelő pillanat. Az vitathatatlan, hogy Moszkva egy apró gesztust sem volt hajlandó tenni. Miközben - nagyon helyesen - szólt a német és az olasz ellenállásról, a maga részéről legitimálva a német államfőt, aki otthon Hitler német áldozatairól is szólhatott. Kérdés az is, hogy alakul Oroszország viszonya a baltiakkal - e kapcsolatnak, alighanem mindegyik fél hibájából, inkább ártott, mint használt az évforduló.

Ártott az orosz-ukrán kapcsolatnak is. Az új kijevi államfő csak az utolsó pillanatban döntött úgy, hogy ott lesz a moszkvai ünnepen. Korántsem mellesleg, Moszkva az ukrán "átállást" segítő lengyel lépésekért neheztel Varsóra. De kire haragudjon Grúzia miatt? Ennek új elnöke egyáltalán nem is akarta tiszteletét tenni a győzelmi ünnepen. Putyinnak ez esetben Bushékra kellene neheztelnie, ám ezt nem teheti, vagy hiába is tenné. Sőt, Washington nyíltan kimondta, hogy Ukrajna, Moldova, a Baltikum és Közép-Ázsia, illetve a Kaukázus fele után még Fehéroroszországot is demokratizálná - orosz olvasatban: "átvenné" Moszkvától.

Az orosz külpolitika beszorítottnak érzi magát, s ha nincs széles kiút, hát kisebb réseket keresett az ünnepi protokollban is. Kitüntették például a horvát elnököt (a szerbeket viszont teljesen elfelejtették, amit a maga módján Amerika azzal ellensúlyozott, hogy az antifasizmus antikommunista szárnyának vezérét, Mihajlovicsot tüntette ki, és rehabilitálta történelmileg). Romániában a háború alatt gyerek Mihály exkirály kapott orosz medált, s bevallom: nem értem, hogy ezzel mit "üzentek" Moszkvából Bukarestnek. Nekünk szerencsére Göncz Árpád kitüntetésével azt üzenték, hogy nincs harag.

Oroszország valójában még mindig a múltja szorításában él. Világhatalmi rangja ugyanahhoz a sztálinizmushoz kötődik, ami miatt utóbb e befolyása el is veszett, és amely miatt ma nehéz középhatalomként beilleszkednie. Putyin most sem merte végleg elhatárolni magát a sztálini korszaktól, attól tartva, hogy akkor a régi nagyságtól is elhatárolódna. A régi dicsőség és a régi bűnök kettős kötését a britek, a franciák, a németek és mások is csak hosszan, nehezen oldották föl magukról. Oroszországnak - derült ki az ünnepségekből is - ez még nem sikerült, és ennek vannak, lesznek konkrét külpolitikai következményei. Még egy-két kerek évfordulóig számolni kell ezekkel is.

Moszkva, a múlt dicsõsége
Moszkva, a múlt dicsõsége
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.