A fővárosi SZDSZ két hét múlva dönt Atkáriról

A fővárosi SZDSZ-frakció már nem bízik Atkári János főpolgármester-helyettesben, mivel alapvető politikai kérdésekben másként gondolkodik - közölte Bőhm András, a képviselőcsoport vezetője szerdán az MTI-vel, hozzátéve, hogy Atkári kizárásáról két hét türelmi idő után dönt majd a frakció.

A frakcióvezető elmondta, kedden közel háromórás rendkívüli ülésen foglalkoztak azzal, miként szüntethetnék meg azt a mai helyzetet, amikor a sajtóban ütközik egymással az SZDSZ és Atkári János álláspontja. Emlékeztetett rá, hogy Atkári János az SZDSZ listáján lett fővárosi képviselő, a főpolgármester bizalmából pedig helyettese. Hozzátette, mivel ez a tisztség politikai szerep, morálisan is elfogadhatatlan, hogy valaki folyamatosan, nyilvánosan vitázik a frakciójával.

Bőhm András közölte, a frakció javasolta Atkári Jánosnak, vagy változtasson véleményén, vagy független politikusként tevékenykedjen tovább, ha már arra nem volt hajlandó, hogy visszaadja a mandátumát, megkönnyítve ezzel pártjának közgyűlési munkáját. Atkári János azonban jelezte, hogy nem mond le, s továbbra is elmondja véleményét. A frakcióvezető megjegyezte, Atkári János független főpolgármester-helyettesként is megkapná jelenlegi juttatásait.

Az SZDSZ és a főpolgármester-helyettes közötti vitákra példaként említette a frakcióvezető azt, hogy Atkári János "elképesztő módon", az elfogadottnál jóval nagyobb, 25 százalékos tarifaemelést szorgalmazott idén a BKV-nál. Nem tartotta időszerűnek a BKV jelenlegi helyzetében azt sem a főpolgármester-helyettes, hogy mielőbb bevezessék a közlekedési szövetséget. Vita volt közük a csepeli szennyvíztisztító előkészítése kapcsán is. Ez esetben, Atkári János véleményének elfogadása esetén, biztosan nem készülnének el az előírt szerződésekkel decemberig, s emiatt az EU által már megítélt források veszélybe kerülnének - mutatott rá a frakcióvezető.

Bőhm András kitért arra is, hogy a liberális városvezetés a múlt év végén, a kormányok által a fővárosra kényszerített, túlzott fiskális szigor miatt döntött úgy, hogy szélesebb együttműködésen alapuló, a civil és a gazdasági szférát a közügyekbe jobban bevonni képes politizálásra van szükség.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.