"Az Audi újabb rekordév elé néz"

Az Audi AG első négy havi eladásai arra mutatnak, hogy a vállalat újabb rekordév elé néz - közölte Martin Winterkorn, az Audi AG igazgató tanácsának elnöke a konszern részvényesi közgyűlésén szerdán a németországi Neckarlsulmban.

Az elnök tájékoztatása szerint közel 270 ezer járművet szállítottak ki április végéig, ez 4,2-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A konszern árbevétele 8,6 milliárd euróra nőtt az év első négy hónapjában. Ez 5 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A világ 25 piacán születtek eladási rekordok, közülük 18 európai piac. Nagy-Britanniában 9,1 százalékkal, Spanyolországban 20,6, Franciaországban pedig 23,2 százalékkal nőttek az eladások, sőt még Németországban is javult az értékesítési arány, 3,6 százalékkal az általános trenddel szemben.

Martin Winterkorn bejelentette 2011-ig a 45 ezer munkavállalót foglalkoztató neckarlsulmi és ingolstadti telephelyen nem lesznek elbocsátások. A tavalyi év teljesítménye után 1,05 euró osztalékot fizetnek egy-egy törzsrészvényre. Az Audi AG részvényeinek 99 százalékát a Volkswagen AG birtokolja egy százalék van a kisrészvényesek kezében. A konszern tavalyi árbevétele elérte a 24,5 milliárd eurót, adózás utáni eredménye pedig 871 millió euró volt.

A neckarlsulmi gyárban 2 év múlva kezdik gyártani az Audi szuper sportautóját, az Audi Le Mans Quattrot - jelentette be az igazgatótanács elnöke, a neckarlsulmi Audi Fórum átadása alkalmából a közgyűlést megelőző este. A 24 órás franciaországi legendás autóversenyről elnevezett 600 lóerős modell biztosítja a munkahelyeket a neckarlsulmi gyárban, amelyek az utódmodell nélkül kifutó Audi A2-es miatt bizonytalanná válnának.

Lőre Péter, a győri Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs igazgatója az MTI érdeklődésére közölte: a szuper sportautóval kapcsolatos döntés Győrt nem érinti. A kommunikációs igazgató megerősítette: a győri Audi jövő év első felében megkezdi egy másik sportautó, a TT utódgyártását. Az új modellből évente 55 ezernél többet szeretnének gyártani, amennyiben így alakul a piaci helyzet, akkor a győri autógyár jelenlegi napi egyműszakos termelése három műszakosra bővül. Az új modellel már ismerkednek a győri munkatársak Neckarlsulmban és Ingolstadtban, a TT gyártóberendezések átalakításának előkészületei pedig már folynak Győrött.

Az idén több mint 250 millió eurót - több mint 65 milliárd forintot - fektet be az Audi a győri gyárba. Ezt az összeget technológiai fejlesztésre, a motorgyári berendezések átalakítására és a géppark korszerűsítésére költik. A kedd este felavatott Audi Fórumot 66 millió eurós invesztícióval hozták tető alá a baden-württembergi kisvárosban. Az új létesítmény voltaképpen egy óriás szalon, ahol a gépkocsik átvételét bonyolítják mostantól, de több is ennél, élményközpont, amely rendezvényeknek, kulturális és szórakoztató programoknak is helyet ad a továbbiakban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.