Osztrák bárány, olasz zöldség

Külföldi élelmiszerből főznek egyre több magyarországi étteremben, méghozzá úgy, hogy a zöldséget, gyümölcsöt és egyéb alapanyagokat a vendéglősök maguk vásárolják ausztriai, szlovákiai, esetenként olaszországi boltokban. A magyar termelőkénél olcsóbb áruval akár 20-30 százalék megtakarítást is elérhetnek.

Ha öt-hat étterem összeáll, már megéri akár ezer kilométert is utazni az Olaszországban jó áron kapható salátáért, zöldégfélékért és sajtokért, a jó minőségű húsért pedig elég az osztrákokhoz átugrani - állítja Buday Péter, a budai Mateo étterem séfje, aki éppen most szervez egy közös beszerzőcsapatot. A csábítás nagy, hiszen az előzetes számítások szerint a külföldről hozott alapanyagokon jellemzően 20-30 százalékot lehet megspórolni. Mint a jó hírű étterem séfje elárulta, két-három hónapja érlelődött meg az elhatározás, mivel rá kellett döbbenniük, a hazai termelők nem tudnak versenyképes árat adni, "ha megszakadnak sem". A másokhoz hasonlóan pénzből élő vendéglős ezért inkább az olcsó udinei salátát választja, no és az sem kérdéses, hogy nem itthon vásárol vörös tonhalat 5500 forintért, ha Bécsben négyezer forint alatt is megkapja kilóját. Buday Péter maga sem érti, hogyan lehetséges, hogy az állítólagosan magyar bárány Ausztriában ötödével olcsóbban megvehető. Az okokat persze nem a vendéglősök fogják kideríteni, ők csak teszik, ami ésszerű, és elküldik beszerzőjüket az unión belül már nem létező határokon túlra.

A külföldi áruvásárláshoz mindöszsze egy uniós adószám szükséges, s a magyar konyhába legálisan kerül a Bécsben vásárolt argentin bélszín. A kedvező vásárlási lehetőség sok kényszervállalkozót is új utakra csábított: egyre többen élnek abból, hogy teherautójukkal külföldre járnak élelmiszerért. A magyar vendéglősök még tőlük is olcsóbban vásárolnak, mint a nagyobb árréssel dolgozó nagy- és kiskereskedőknél.

Éppen a héten döntött egy árfigyelő és közös árubeszerző alkalmazásáról a Magyar Éttermi Szövetség, amelynek húsz vezető hazai étterem az alapító tagja. Elnökük, - a Gundelt is irányító (a Mateo séfjével csupán névrokonságban álló) - Buday Gábor elmondta: a szakmában már régóta köztudott, hogy sok magyar vendéglős a bécsi Metróba jár át hetente egyszer bevásárolni. A nyugati szomszéd üzleteiben jó áron, folyamatosan jó minőségű áruhoz jutnak ugyanis. A drágán termelő magyar agrárium problémáit a szövetség tagjai is ismerik, és saját bőrükön tapasztalják. Miként azt is, hogy folyamatosan jelentkeznek náluk a remek árakat ajánló külföldi élelmiszerbeszállítók.

A közeli osztrák határ a dunántúliakat Bécsbe és környékére csábítja már jó ideje. A győri Sweitzerhof szálloda és étterem tulajdonosa, Gross Erwin tíz éve vásárol a bécsi Metróban. Kezdetben ismerősei kinevették, mondván, magyar árut hoz vissza, de Gross úr - mint mondja - gombán kívül még nem találkozott Ausztriában magyar terméssel. Ő már mindent, a kávétól a hagymáig, odaát vesz, mert hajdan hiába próbálkozott magyar termelőkkel, a burgonya és az egyéb zöldségek vegyes minősége folyton vitát szült.

Az esztergomi Prímás Pince étterem igazgatója, Ember István viszont éppen a magyar árukat, a Magor hálózat termékeit részesíti előnyben. A zömmel külföldi turistacsoportok által látogatott várhegyi étterem étlapján nem tüntetik fel, hogy kizárólag magyar alapanyagokkal dolgoznak, az a külföldi vendégeknek nem jelentene sokat, de a tulajdonos úgy véli, inkább a környékbeli beszállítókkal dolgozik együtt. A kisebb vendéglők üzemeltetői persze nem hagyják ki, hogy átmenjenek a hídon Párkányba az olcsóbb élelmiszerekért és italokért.

Az olcsó keleti bevásárlókörút lehetősége elsősorban az alföldiek számára adott. Egy berettyóújfalui vendéglős elárulta: egészen a közelmúltig tömegesen éltek is a lehetőséggel, a romániai üzletekben szintén harmad-áron vehettek olajat, cukrot, babot, hentesárut. A kettős állampolgárság ügyében született elutasító anyaországi döntés után azonban - állítja - néhány nagyváradi üzletben nem szolgálták ki őket, ráadásul közben 170 forintról 200 forintra drágult a benzin, és már rosszabbul váltják - feketén - a forintot is. Átjárni ezért itt már nem igazán éri meg. Több vendéglős bizalmatlanná is vált a romániai terményekkel szemben, mivel az ottani minőség-ellenőrzés még nem éri el a hazai szintet sem. A nyírségiek és a szatmáriak számára közeli ukrán határ sem csábít tömegeket, bár az olcsó cukor és liszt miatt sokan átjárnak, persze nem hivatalos beszerzőútra.

Kint az ár és sokszor a minõség is kedvezõbb
Kint az ár és sokszor a minõség is kedvezõbb
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.