Magyar újságírónő uniós díja

Magyar újságírónő lett a harmadik az Európai Unió "Sokféleségért - a diszkrimináció ellen" elnevezésű újságíró-pályázatán. Az első díjat egy négyfős francia újságírócsapat nyerte el, a második egy dán zsurnaliszta lett.

Az először 2004-ben kiírt pályázat az EU diszkriminációellenes kampányának része, célja azon újságírók díjazása, akik munkájukkal hozzájárultak a sokféleségből eredő előnyök jobb megértéséhez és a munkahelyi diszkrimináció elleni harchoz.

- Magyarország a csatlakozás óta vesz részt a kampányban - mondta Kápolnai Katalin, a pályázatot bonyolító médiaügynökség munkatársa. - Az újságíró-pályázatra tizenhat cikk érkezett. Előbb a hazai zsűri bírálta el őket, a legjobbnak ítélt írást küldték tovább a nemzetközi bizottságnak, amely a huszonöt tagállamból beérkező írások közül kiválasztotta az első hármat. A hazai zsűrinek gondot okozott két cikk holtversenye: mind a kettő a későbbi nyertes, Kempf Zita írása volt.

A dobogós újságírónő, aki hét éve ír emberi jogi, és kisebbségi ügyekről, azelőtt szociális munkás volt.

- Újságíróként ugyanaz a feladatom, mint akkori munkám során: képviselni a társadalom alsóbb rétegeinek érdekeit. Úgy látom, újságíróként több lehetőségem van erre a közgondolkodás formálásával.

Kempf Zita Befogadó nemzet című cikke, amely a Magyar Narancsban jelent meg, a roma kisebbség munkaerő-piaci diszkriminációjáról szól.

- A munkahelyi diszkrimináció szerintem azért kiemelt fontosságú, mert a munkához jutás esélye az, amely az oktatással együtt minden mást meghatároz: például a lakás és az életmód milyenségét. Írásomban az elmúlt hat év munkafelvétellel kapcsolatos pereit tekintettem át. Úgy gondolom, hogy ez az a helyzet, amikor személyesen is tudunk tenni valamit a diszkrimináció ellen, ha adott esetben nekünk kell választanunk egy roma és egy nem roma jelentkező között. Úgy gondolom, hogy mi, a többség szakíthatjuk meg az előítéletből adódó körforgást.

Kempf Zita a brüsszeli díjkiosztón egy oklevelet, egy kristályból készült díjat és a huszonöt tagállam nyertes cikkeiből készült kiadványt kapta.

Kempf Zita, a díjazott újságírónõ
Kempf Zita, a díjazott újságírónõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.