Bush bírálja Jaltát, méltatja Európát

Az amerikai elnök szerint az Egyesült Államok is tehet róla, hogy a második világháború végén megosztották Európát.

George W. Bush elítélte Kelet-Európa szovjet megszállását, és elismerte, hogy azért részben az Egyesült Államok is felelős. Az amerikai elnök európai körútjának első állomásán, Lettországban szombaton azt mondta, hogy az 1945 februárjában, Sztálin, Churchill és Roosevelt részvételével megtartott jaltai konferencia a stabilitás kedvéért feláldozta a kis népek szabadságát. - A közép- és kelet-európaiak millióinak rabságára az egyik legnagyobb történelmi rosszként fognak emlékezni - jelentette ki Rigában Bush.

Az elnök a jelenhez is kötődő tanulságok kapcsán azt ígérte, hogy az USA nem felejti a leckét, és többé nem köt a jaltaihoz hasonló, rossz kompromisszumot: - Senki szabadsága sem feláldozható. Biztonságunk és az igazi stabilitás hosszú távon mások szabadságától függ.

Az elmúlt napokban amerikai részről megpróbálták rávenni Vlagyimir Putyint, hogy a világháború európai befejezésének hatvanadik évfordulóját használja ki legalább a Baltikum szovjet megszállását és Lengyelország felosztását lehetővé tevő Molotov-Ribbentropp paktum elítélésére.

Amerikában régen vitatják a jaltai egyezményt. Republikánusok bírálták a demokrata párti Rooseveltet, amiért belement Kelet-Európa szovjet befolyási övezetté nyilvánításába.

Bush tegnap este Moszkvába érkezett, és vacsorázott Putyin orosz elnökkel. Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter szerint az ünnep és a barátság mellett Bush problémákat is jelzett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.