Előkészületek Budapest bevételére

Gőzerővel készül Budapest jövő évi bevételére a közgyűlés három nagy pártja, az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz. A fővárosi SZDSZ számára egyre kellemetlenebb belső ellenzéke, a több mint egy évtizedig Budapest "pénzügyminisztereként" tevékenykedő, Demszky Gábor legbelső bizalmasának számító Atkári János főpolgármester-helyettes.

A tavaly lefokozott, most már csak a helyi adókkal foglalkozó politikust kedden várhatóan kizárják az SZDSZ-frakcióból. Atkári ugyanis többször nyilvánosan kritizálta a várost irányító koalíciót és a főpolgármestert is. Az idei költségvetés elfogadása előtti vitában megjegyezte, hogy a hangulatjavítónak szánt büdzsével - amelyben nagyjából négymilliárd forintot szánnak "a fővárosiakat leginkább zavaró problémák megszüntetésére" - Budapest feléli a jövőjét. A főpolgármester-helyettes többek szerint műhelytitkokat is elárult, felvetve, hogy a Fővárosi Gázművek Rt. privatizációjából származó pénzekkel váltanák ki a csaknem ötvenmilliárdos, idénre tervezett hitelfelvételeket. Atkári értelmetlennek nevezte, hogy a Városháza-projekt és más, hasonló nagyberuházások koordinálására politikusokból álló eseti bizottságot hoztak létre. A tavalyi gazdálkodásról szóló beszámoló, vagyis a zárszámadás vitájában ismét kritikával illette a városvezetést, azzal vádolva a koalíciót, hogy nem mond igazat, amikor azt állítja, folytatják az ő nevéhez fűződő, feszes költségvetési politikát. Atkári tehát hamarosan várhatóan függetlenként folytatja, azonban továbbra is főpolgármester-helyettes marad, mert az önkormányzati törvény szerint nem lehet eltávolítani, lemondani pedig esze ágában sincs.

Ugyancsak megválni készülnek Demszky Gábor egy másik korábbi bizalmasától, Schneller István főépítésztől, erről heteken belül várható döntés. A városvezetés számára egyre kellemetlenebbé váló főhivatalnokkal szemben több szakmai kritika fogalmazódott meg. Azt vetik Schneller szemére, hogy túlságosan földhözragadt, és minden erejével igyekszik megakadályozni a modernnek vagy formabontónak minősülő fejlesztési elképzeléseket. Nemrégiben szocialista kerületi polgármesterek aláírásokat is gyűjtöttek a főépítész eltávolítása érdekében, mert szerintük létfontosságú kerületi beruházásokat akadályozott meg. A polgármesterek akciója azonban egy időre bebetonozta székébe Schnellert, mert az SZDSZ politikai támadásként értékelte az akciót. Pedig a liberálisok között is egyre nagyobb az elégedetlenség a főépítésszel szemben. Egyelőre úgy tűnik, a főváros településszerkezeti tervének májusi módosításáig még biztos marad, de utána nem sok időt adnak neki az elemzők.

A fővárosi SZDSZ-től egyre több engedményt kicsikaró koalíciós partner, az MSZP eközben ugyancsak készül a jövő évi választásokra. Horváth Csaba II. kerületi polgármester, akit többen Demszky legesélyesebb kihívójának tartanak, a Városligetben mutatta be pártja Budapest-programját. A dokumentumot a "három K" programjának is nevezik a szocialisták, jelezve, hogy a közlekedés-közbiztonság-köztisztaság témákra fokuszálnak. Horváth futurisztikus terveket is ecsetelt, mintegy azt hangsúlyozva, hogy a jelenlegi "béna kacsaként" viselkedő városvezetéssel ellentétben ő nyitott a formabontó ötletekre. Felvetette, hogy szükség volna egy hat kilométer hosszú, Duna alatti közúti alagútra - ahogy a szocialisták nevezik, a Dunagútra -, amely a Batthyány teret kötné össze a Boráros térrel. A nagy ívű elképzelések közé tartozik a Városliget befedése egy kupolával vagy a Váci utca fedetté alakítása is. A fenti tervekről egyelőre további részletek nem láttak napvilágot, szakmai vélemények szerint a szocialista ötlethalmaz aligha alkalmas a város problémáinak megoldására, ráadásul horribilis költségekkel járna.

A szabad demokraták viszont nehezményezik, hogy a szocialisták éppen olyan területeken bírálják a fővárost, amelyért a városházán maguk felelnek - ilyen a városüzemeltetés, amelyért Vajda Pál főpolgármester-helyettesként felel, és amelybe a BKV-n át a közutakon keresztül a kátyúk kijavítása is tartozik.

Nem tétlenkedik a Fidesz sem. Minden kerületben legalább tíz, összessen kétszázharminc fórumot szervez a nyár végéig az ellenzéki párt. A fővárosiak javaslatait várják az októberre elkészülő új Budapest-tervhez. Kiemelt területnek szánják a közlekedést, a környezetvédelmet, a Duna ügyét és a közbiztonságot. Orbán Viktor pártelnök korteskedett már Óbudán, a nemzeti konzultáció keretében pedig múlt pénteken megtartotta első budapesti lakossági fórumát Soroksáron. Mindkét helyszínre HÉV-vel érkezett, ezzel is demonstrálva, hogy ő maga és pártja is érzékeny a budapestiek problémájára. Orbán szerint egyelőre nincsen hivatalos főpolgármester-jelöltjük. Információink szerint az ellenzéki párt kivár, jelöltjüket várhatóan csak jövőre, az országgyűlési választások eredményeitől függően hozzák nyilvánosságra.

A tavaly novemberi közgyûlés, amikor Atkári (középen) szembefordult a koalícióval. Négy nappal késõbb lefokozták, most, bár még fõpolgármester-helyettes, már nem ülhet a városvezetõi pulpituson
A tavaly novemberi közgyûlés, amikor Atkári (középen) szembefordult a koalícióval. Négy nappal késõbb lefokozták, most, bár még fõpolgármester-helyettes, már nem ülhet a városvezetõi pulpituson
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.