Közgyűlés a rácson innen és túl

Balázs László, az Agenda-H elnöke tegnap a szövetkezet közgyűlésének otthont adó telephely előtt, egy terepjáróból szólt a tagokhoz: nem lépheti át ugyanis Budapest határát, ami állítólag a kerítés vonala.

Meglehetősen egzotikus körülmények között tartott tegnap közgyűlést a 12 ezer tagjának több tízmilliárd forinttal tartozó Baumag vagyonának állítólagos gazdája, az Agenda-H szövetkezet. A helyszín az Agenda-H Kamaraerdei úti telephelye, illetve a telephely előtti terepjáró volt, amelyben Balázs László elnök foglalt helyet. Balázs maga a Baumag-ügyben folyó rendőrségi nyomozás miatt jelenleg csak Budapest területén tartózkodhat, és - mint mondta - a telephely kerítése egyúttal pontosan Budapest és Budaörs határa is. Az elnök így különböző távközlési eszközök segítségével szólt az esemény résztvevőihez.

A közgyűlés biztonságáért legalább két tucat őrző-védő volt felelős, jelezve, hogy a szervezők meglehetősen feszült hangulatra számítottak. (Négy gépkocsival felvonultak a rendőrök is, akik csak Balázst igazoltatták.)

Az esemény egyébként nagyobb konfliktusok nélkül zajlott le. A teremben csak egyszer volt kisebb hangoskodás, amikor is egy néző a falat támasztva állítólag odasúgta a mellette álldogáló fiatalasszonynak, Balázs Lászlót fel kellene akasztani, amit a hölgy hangosan kikért magának - okkal, hiszen emberünk éppen az elnök feleségével osztotta meg gondolatait. A biztonságiak végül is kivezették a "provokátort". Patyi István Baumag-károsult és csapata pedig - akik feltehetőleg nem tagjai az Agenda-H-nak - a kerítés belső - budaörsi - oldalán állva kérték számon a Budapestről válaszolgató Balázs Lászlót. A - zömmel idősebb - panaszosok elkeseredetten sorolták: milliókat, tízmilliókat, családi örökségeket, lakások vételárát bízták egykoron a Baumagra, amely másfél éve nem fizet, családi tragédiák egész sorát okozva ezzel. Balázs László úgy vélte, ebben nem ő a hibás, egy hölgynek pedig, aki tolvajnak nevezte, feljelentést helyezett kilátásba.

A közgyűlésen megjelent 158 tag egyébként nyugodt volt: lojalitásuk a jelenlegi vezetőséghez egyértelműnek látszott, noha nem volt napirenden az igazgatóság újraválasztása. Az elhangzottak alapján az agendások szerint a kifizetések fő hátráltatója a rendőrség (amely zár alá vette az Agenda-H legfőbb vagyonelemeit), a Baumag - vagyoni pert indító - felszámolója (amely "csak lenyúlja a pénzt"), illetve Patyi István és csapata (aki "zavart kelt"). No meg persze a sajtó is, mellesleg.

A közgyűlés egyébként többek között megszavazta a tavalyi, könyvvizsgáló által nem ellenőrzött mérleget: e szerint például 2003-ról 2004-re a befektetett pénzügyi eszközök 44 milliárdról 10 ezer, a saját részvények-üzletrészek 16 milliárdról 19 millió, a saját tőke 59 milliárdról 254 millió, a tőketartalék 60 milliárdról nullára csökkent, a mérleg szerinti eredmény mínusz 15 millióról mínusz 46 milliárd forintra növekedett, a jegyzett tőke pedig 5 ezer forintról 47 milliárd forintra nőtt. (Néhányan ugyan kétségbe vonták, hogy az Agenda-H-nak egyáltalán bármiféle vagyona is lenne, tény: a rendőrség által lefoglalt, az Agenda-H, Balázs László, illetve mások tulajdonában lévő vagyontárgyak összértéke legalábbis milliárdos nagyságrendű.)

A közgyűlés végén azért azt is megszavazták: ha a Balázs László irányította szövetkezetnek lesz lehetősége a Baumag-tagoknak ígért összegek viszszafizetésére, előnyben részesül az a mintegy 1100 ember, aki tegnapig belépett az Agenda-H-ba. Az elnök válaszaiból azonban kitűnt: akkor tudja csak megkezdeni a vagyon hasznosítását és esetleg a nagyobb arányú visszafizetéseket, ha visszakapja a vagyon feletti rendelkezési jogot. Addig pedig - ha ez egyáltalán valaha is bekövetkezik - akár még évek is eltelhetnek.

A Budapesten innen ülõ Balázs Lászlónak átadják a mikrofont Budapesten kivülrõl. Ott túl a rácson egy másik világ van
A Budapesten innen ülõ Balázs Lászlónak átadják a mikrofont Budapesten kivülrõl. Ott túl a rácson egy másik világ van
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.