Lopakodó járvány

A Mindentudás Egyetem következő előadását Lopakodó járvány - A nemi érintkezéssel terjedő betegségek címmel Horváth Attila orvosprofesszor tartja.

- Morbid helyzet, hogy az ember élvezettel szerez alkalmanként súlyos fertőzést. Mióta keserítik meg ezek a kórokozók az életünket?

- A betegségek között vannak olyanok, amelyek az emberiséggel egyidősek, mint például a Bibliában is megemlített gonorrhoea, s vannak, amelyek a történelem során új betegségként jelentkeztek - utóbbira példa a szifilisz és az AIDS. E betegségek jelentőségét az adja, hogy nagy a fertőzések száma, és ez a szám folyamatosan emelkedik. Jelenleg több mint húsz szexuális úton terjedő betegség-kórokozóit ismerünk, vannak köztük baktériumok, vírusok, gombák és egysejtű véglények is. A betegségcsoport a következő évtizedek kiemelt, ha nem a legfontosabb közegészségügyi problémája lesz nemcsak a szegény országokban, hanem a gazdag, iparosodott országokban is.

- Magyarországon melyek a legsúlyosabb, leggyakrabban előforduló fertőzések?

- Ha az amerikai adatokat hazánkra vetítjük, akkor évente itthon 400-420 ezer fertőzés lehet, ezek kezelésének költsége 6,5 milliárd forint. A legsúlyosabb következménnyel a HIV-vírusfertőzés jár, de sok embert érint a hepatitis-B kórokozója is. A külső nemi szerveken szemölcsszerű elváltozásokat okozó humán papiloma vírus a 25 éven aluli korosztály körében szedi áldozatait. A szifiliszfertőzöttek száma folyamatosan emelkedik, bár ez a növekedés kisebb, mint a környező országokban.

- Hogyan előzhetjük meg a kórokozók szervezetünkbe kerülését?

- A nemi élettől való tartózkodást nem lehet meghirdetni. A monogámia lenne a megoldás, de ez sem olyan program, amellyel választást lehet nyerni. Manapság a minél több partnerrel való együttlét a divatos, ami növeli a fertőzés veszélyét. Szintén a fertőzések számát emeli, hogy egyre fiatalabb korban élnek aktív nemi életet az emberek. A magyar lányok harmada tizenöt éves korára már rendszeres nemi életet él. A megelőzésre elsősorban az óvszerhasználatot ajánljuk. A folyamatos propagálás ellenére még sok a tennivaló.

- A legsúlyosabb csapás az AIDS. Miként kezelik most ezt a kórt?

- Kevés olyan területe van a medicinának, ahol a HIV-vírus hatékony kezeléséhez mérhető haladást értek el a kutatók. A mai gyógyszerekkel a vírusszaporodás olyan szintre csökkenthető, hogy a beteg élete évtizedekkel növelhető. Igaz, ezeket a szereket egész életen át kell szedni. Ráadásul a vírus nagyon virulens, ezért elképzelhető, hogy a mai kezelések a jövőben hatástalanok lesznek.

A május 9-i előadás helye és ideje: Műszaki Egyetem, B28-as, Kozma László nagyelőadó, Magyar Tudósok körútja 2., 19.30; www.mindentudas.hu

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.