Ultimátum a romkocsmáknak

Napokon belül lehúzhatja a rolót a két népszerű erzsébetvárosi szórakozóhely, a Szimpla kert és a Szóda, ha nem tesznek eleget az önkormányzat ultimátumának, amely szerint tartaniuk kell magukat a zajrendelethez, és meg kell fékezniük az éjszaka közepén kizúduló hangoskodókat.

A belső kerületek üres házaiban kialakított, hol kinyitó, hol bezáró romkocsmák, amilyen a Szimpla kert is, rövid idő alatt belopták magukat a megszokottól eltérő miliő iránt fogékony fiatalság szívébe. A szándékosan lepusztultan hagyott udvarokban, földszinti helyiségekben esténként, főleg nyaranta egy gombostűt sem lehet(ett) leejteni. A zenés lokálok azonban nem tetszettek (tetszenek) mindenkinek, a körüllakóknak különösen nem: a kocsma akárhol legyen is, hajnalba nyúló zajjal jár - és még sok mindennel, amit a bennszülöttek nehezen viselnek. A Szimpla melletti épületben például füldugóval aludtak egész télen, reggelente pedig a hányásokat kerülgetik - panaszkodott Nagy Péterné, az erősen érintett Kazinczy utca 12. egyik földszinti lakója - az itt élők tiltakozásának egyik szervezője.

A környéken élők az önkormányzatnak is panaszkodnak. Gergely József, Erzsébetváros alpolgármestere érdeklődésünkre elmondta: rendszeresen kapnak leveleket a környékbeliektől, hogy a Szimpla kert és a Szóda éjfél után is elviselhetetlenül hangos, a távozó vendégek egy része kibírhatatlan lármát csinál, rendszeresen összerondítja az utcát. A kerthelyiségként működő Szimplában (Kazinczy utca 14.) például rendre este fél tizenkettőkor kezdődnek a vetítések, a Szóda (Wesselényi utca 18.), amely ugyan zárt hely, de afféle zenés mulatóként működik, a környékbeliek szerint szintén nem tartja be a társas együttélés szabályait. Az önkormányzat április közepén figyelmeztette a két szórakozóhelyet: rövid időn belül tegyenek valamit, hogy a panaszok megszűnjenek, különben megvonják a működési engedélyüket. Az alpolgármester kérdésünkre tudatta: az önkormányzat ellenőrizni foga, hogy a két lokál komolyan vette-e a figyelmeztetést.

Az önkormányzat figyelmeztetése úgy ért bennünket, mint derült égből a villámcsapás - közölte lapunkkal a Szimpla City Kft. társtulajdonosa. Bertényi Gábor szerint még soha egyetlen lakó, küldöttség nem kereste meg őket azzal, hogy valami bajuk van a szórakozóhellyel; azt sem tudják, kik a környező házak közös képviselői. Pedig ha megkeresték volna, értelmes párbeszéd után ésszerű kompromisszumok születhettek volna. Bertényi egyébként nem érti a felzúdulást, különösen, ami a mozit illeti, hiszen a téli vetítések idején - amikor, mint a minap a polgármesteri hivatalban megtudta, a legtöbb panasz érkezett rájuk - a filmeket zárt térben hangosították. Megjegyezte, hogy tíz napja, amióta áttértek a nyári üzemre, egyáltalán nincsenek nyílt színi rendezvényeik. Bő hét múlva pedig újra beindítják a tavaly már kiválóan bevált Bagoly-szolgálatot, amely nem más, mint egy egyetemistákból álló csapat, amely szórólapokat osztogat a környéken mászkáló fiataloknak, amelyen azt kérik: igyekezzenek betartani a társas együttélés szabályait. Kérdésünkre: mi lesz a (gyakorta) későn induló vetítésekkel, Bertényi leszögezte: nem hiszi, hogy az ezzel járó hang önmagában meghaladná a lakók tűrőképességét, de ha ez lesz a további működés feltétele, úgy szervezik, hogy éjfélre minden film véget érjen.

Nagy Péterné nem hiszi, hogy egy szórakozóhellyel, amely jellegénél fogva zajos, ésszerű kompromisszumot lehetne kötni. Az volna a legjobb, ha a helyet bezárnák - mondta. Nagy Péterné az önkormányzattól sem remél sokat: már tavaly májusban jelezték a hivatal illetékeseinek gondjaikat, de értékelhető választ nem kaptak. Az asszony úgy tudja, közös képviselőjük már járt a Szimplában.

Több mint száz kisebb-nagyobb szórakozóhely működik a Kis- és a Nagykörút között, de csak négy-ötre szoktak panaszkodni a lakók. A Szimpla és a Szóda mellett még néhány Akácfa utcai lokál elejét éri szó rendszeresen, mostanában azonban éppen csend van körülöttük - tudatta Gergely József, aki nem akarta megnevezni az inkriminált helyeket.

Pillanatok alatt népszerûek lettek a szórakozóhelyek - de nem a környéken élõk körében
Pillanatok alatt népszerûek lettek a szórakozóhelyek - de nem a környéken élõk körében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.