Az állam és a vendég intim szférája
Fábi Lajos, a XIII. kerületi Pozsonyi kisvendéglő tulajdonosa értetlenül áll a kormányzat szerdán ismertetett elképzelései előtt. Ezek szerint kötelező lenne a vendéglátóiparban a számlákon bizonyos nagyságú felszolgálói díj feltüntetése, megfizettetése. Ez - immár adóköteles jövedelemként - az elképzelések szerint kiváltaná a borravalót. A Pozsonyi kisvendéglőben azonban néhány éve kísérletképpen már feltüntették a számlán a borravalót. Ilyen címen tíz százalékot kellett fizetniük a vendégeknek. Egészen addig jól működött a rendszer, amíg a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség le nem csapott rájuk: háromszázezer forint bírságot rótt ki a Pozsonyira.
- Azzal érveltek, hogy megkárosítjuk a vendégeket - meséli Fábi Lajos. - Bírósághoz fordultunk. Hiába. Az összes pert elveszítettük. Most meg azt teszik kötelezővé, amiért nemrég megbüntettek minket?
Bogdán Tamás, a belvárosi, parlamenti képviselők által is gyakran látogatott Majd Leonard üzletvezetője először hivatalosan fogalmaz, mint mondja: a kormány tervezete segíthet a vendéglátóiparban forgó pénzek kifehérítésében. Aztán azt is hozzáteszi: ez a nyugaton már bevett szokás nálunk persze számos kényes kérdést is felvet. Az árakba beépülő felszolgálói díj egyszersmind a borravaló kiesését jelenti a pincérek számára, akiknek a bérét eddig úgy számították ki, hogy a borravalóval együtt elég legyen a megélhetéshez. Ráadásul a pincérek eddig - önkéntes bevallás szerint - adóztak is a vendégektől kapott összegek után. Ezt a szabályozást is módosítani kell majd. Bogdán úgy látja, a borravaló törvényesítése után emelni kell a pincérek fizetését, ellenkező esetben a jó felszolgálók odébbállhatnak.
Egy, a neve elhallgatását kérő pincér szerint, ha a felszolgálók zsebe helyett közvetlenül a tulajdonosokéba kerül a jatt, akkor abból ők biztosan semmit nem látnak viszont.
A megkérdezett vendéglátósok mindannyian azt mondták, hogy a rendcsinálás árát valószínűleg a vendégek fizetik majd meg, a munkaadók pedig különféle trükközésekre kényszerülhetnek. Már az is komoly veszély, hogy a vendégek az étlapon feltüntetett kötelező tízszázalékos változást is komoly áremelésként értékelik. Nagy András a Pizza Marzanónál arra hívta fel a figyelmet, hogy ez csökkentheti az éttermek látogatottságát. Az üzletvezető szerint szerencsésebb lenne, ha a számos egyéb közteherrel sújtott vendéglátóipar adófizetési kötelezettségeit vizsgálnák felül és egyszerűsítenék.
Szinte minden étteremvezető feltette munkatársainknak azt a kérdést, hogy vajon helyes-e, hogy az új szabály szerint akkor is kötelező lesz borravalót adni, ha a pincér vagy étterem ezt nem érdemli meg.
Éppen ezért nem ért egyet a kormányzati elképzelésekkel Bóta Zoltán, a XI. kerületi Nevada Pub söröző és étterem tulajdonosa. Úgy véli ugyanis, hogy a kötelező borravaló személytelenné tenné, esetleg rontaná a vendég-pincér kapcsolatot, hiszen minek udvariasnak, kedvesnek lenni, ha úgyis biztos a jatt. - Tudom, sok szakember arra hivatkozik, hogy külföldön ez a rendszer bevett és bevált, de Magyarország még nem érett meg rá - magyarázta Bóta Zoltán. - Viszonylag alacsonyak a fizetések, így sokan már most sem tudnak borravalót adni. A Nevada szolid árakkal dolgozik, népszerűek vagyunk, mégis, egyre kevesebb családos ember étkezik nálunk. Ha kötelező lesz a borravalózás, biztosan vissza fog esni a forgalmunk.
A Kerék vendéglő felszolgálója, Rottek András is aggodalommal figyeli a kormányzati szándékot.
- A kilencvenes évek elejétől folyamatosan ránk jár a rúd, de mind közül ez lesz talán a legnagyobb csapás - állítja. - Egyértelmű, hogy a rendelet áremelést és fizetéscsökkenést fog gerjeszteni. A vendéglátóiparban a pincérek többsége szinte a borravalóból él. Ha ezt elveszik, oda jutunk, hogy még nyaralni sem tudunk majd elmenni.
Nem örül a rendelkezésnek az óbudai Kaszásdűlő lakótelep Köles éttermének egyik vezetője, Kovács Marcell sem. Őt a mostani lépés arra emlékezteti, mint amikor egy időben minden centiliter konyakot naponta kellett leltározni és könyvelni - s a méricskéléssel meg a papírmunkával ment el a munkaidő nagy része. Aztán az egész "projekt" megbukott, és törölték.
A lakótelepen lévő Kisbojtár étterem vezetője, Wallerstein Gyuláné sem tartja igazságosnak a tervezett lépést.
- Miért éppen minket, vendéglősöket pécéznek ki, amikor az orvosok, a fodrászok és a manikűrösök is kapnak hálapénzt? A tervezett intézkedésnek minden bizonnyal árfelhajtó hatása lesz, holott már így is alig tudunk talpon maradni, annyiféle adót meg járulékot kell fizetnünk. Nem elég, hogy egyre több szigorú uniós szabványnak kell megfelelnünk? Szerintem ez a lépés beavatkozás a vendég intimsz férájába. Úgy vélem, hadd döntse el ő, hogy ad-e borravalót egyáltalán, és ha igen, mennyit!