Diszkriminatív a lombikbébi program

A meddőség kezelésével, és a lombikbébiprogrammal foglalkozó átfogó javaslatcsomagot nyújt be ma az Országgyűlésnek Újhelyi István és Török Zsolt szocialista képviselő.

Munkahelyi védettség, anyagi támogatás, tájékoztatókampány, a lakásépítés hitelfeltételeinek javítása - egyebek mellett ezeket szeretnék biztosítani. A szakmai anyag szélesebb körben tenné elérhetővé a lombikbébiprogramot. - Kezdeményezik, hogy a programban részt vevők legalább egy-másfél éves munkahelyi védelmet kapjanak. Egy éven belül pedig további intézkedéseket sürgetnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a szegénység ne lehessen akadálya a meddőségi kezelésben való részvételnek. Javasolják, hogy az Országgyűlés kérje föl az érintetteket annak kivizsgálására, hogy bioetikai-jogi szempontból milyen következményekkel járna petesejt adományozása esetén az anonimitás eltörlése. Emellett javasolják, hogy a gyerek vállalását tervező párok a lakásépítési kölcsönének viszszafizetésére speciális szabályok vonatkozzanak. Magyarországon becslések szerint minden hetedik házaspár, azaz mintegy 150 ezer meddő. Hazánkban évente mindössze 1500-2000 lombikbébi jön a világra. Egy kezelési ciklus betegre jutó költsége eléri a 100-150 ezer forintot.

A törvényjavaslattal egy időben a Lombik Programban Résztvevők Alapítványa azt tervezi, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul panaszával, amiért egyedülállók nem vehetnek részt ilyen kezelésekben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.