Csillebércen nem állt meg az élet

Nem áll meg az élet Csillebércen: a bíróság ítéletétől függetlenül folyamatosan fogadják most és nyáron is a gyermekeket. Már a helyek hatvan százaléka elkelt. Igaz, várhatóan 15 százalékkal kevesebben üdülnek majd itt.

Rácz Péter, a Magyar Úttörők Szövetségének elnöke szerint a hanyatlás oka a jogi bizonytalanság. A Legfelsőbb Bíróság a napokban érvénytelennek ítélte ugyanis az úttörőtábor tizenöt évvel ezelőtti elajándékozását. A létesítményt még a KISZ és a Demisz ajándékozta az úttörőszövetségnek.

- A kormánynak állna módjában egy méltányos ajánlatot tenni, azaz hivatalosan a szövetség használatába kellene adnia a területet. Ez az egyetlen módja annak, hogy a gyerekek üdültetése továbbra is zavartalan maradjon - mondja Rácz, aki szerint az úttörőszövetség mindeddig jó gazda volt, függetlenül a szerinte politikai színezetű csatározástól. Közölte: az alkotmányossági vizsgálat, illetve a nemzetközi jogorvoslat lehetőségét is fontolgatják. "Mindenkinek az az érdeke, hogy pont kerüljön az ügy végére - mondta az elnök.

A politikai csata azonban folytatódik: a Fidesz azt kezdeményezte, hogy az Országgyűlés szakbizottsága hallgassa meg a miniszterelnököt - aki a tábor elajándékozásakor a Demisz alelnöke volt -, hogy tisztázza szerepét az ügyben. A kormány szerint Gyurcsány Ferencnek nincs személyes felelőssége, a csillebérci úttörőtábor öt éve húzódó ügyét pedig egyszerűbben lehetett volna rendezni, ha a Fidesz nem csinál belőle politikai kérdést.

A rendszerváltozásig a csillebérci úttörőtábor állami tulajdonban volt, a KISZ kezelésében, amely 1989 áprilisában kimondta megszűnését, és egyben határozott a Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség megalakulásáról. A Demiszt a KISZ jogutódjaként vették nyilvántartásba. Ezután a két szervezet külön-külön szerződésben a Magyar Úttörők Szövetségének ajándékozta a 46 hektáros Csillebércet. A tranzakciót 1991-ben az Állami Számvevőszék szabályosnak találta. A Legfelsőbb Bíróság - ahová a Fidesz kezdeményezése után került végül az ügy - nem igazolta az ÁSZ megállapítását: a tábor most az állam tulajdona.

Készülõdés a nyári táboroztatásra
Készülõdés a nyári táboroztatásra
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.