Bush emlékezteti Putyint a balti államok szovjet megszállására

George Bush amerikai elnök - saját szavai szerint - emlékeztetni fogja moszkvai látogatásán Vlagyimir Putyin orosz államfőt arra, hogy a második világháború vége a balti államok számára nem szabadságot hozott, hanem szovjet megszállást.

Bush kijelentette a litván televíziónak adott, csütörtökön sugárzott nyilatkozatában: már legutóbbi, pozsonyi találkozójukon is hangsúlyozta Putyin előtt, hogy a második világháború befejeződésének napja a balti országok számára nem volt ünnepnap. Hozzátette: ezt figyelembe véve megérti Valdas Adamkus litván elnök távol maradását a második világháború európai befejeződésének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezendő moszkvai ünnepségekről.

Kifejezte reményét, hogy Oroszország jó kapcsolatokat fog ápolni balti szomszédaival, és hangsúlyozta: Oroszországnak is érdeke, hogy szomszédai szabad és demokratikus államok legyenek.

Az amerikai elnök részt vesz Moszkvában az évfordulós ünnepségeken, de előtte - pénteken - ellátogat Lettország fővárosába, Rigába, és találkozik ott mindhárom balti állam elnökeivel.

Stephen Hadley amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó washingtoni nyilatkozata szerint Bush nem azért utazik a moszkvai ünnepségek előtt Lettországba és közvetlenül utána a Moszkvával feszült viszonyban lévő Grúziába, hogy ezzel "üzenetet küldjön" Oroszországnak.

Visszatérve azokra a sajtójelentésekre, amelyek szerint feszültség jellemezte a két hatalom elnökeinek legutóbbi, pozsonyi találkozóját, vitatta, hogy feszült lenne a viszony Bush és Putyin között. Kijelentette, hogy az amerikai és az orosz államfő jó személyes kapcsolatot alakított ki egymással.
(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.